Sve manje studenata

Izvor: B92, 23.Jul.2014, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve manje studenata

Beograd -- Generacije koje pristižu na univerzitete sve su malobrojnije, pa pojedini, čak i državni fakulteti, teško popunjavaju kvote, pišu Novosti.

Svi državni univerziteti organizovaće prijemne ispite i u septembarskom roku, a mesta je ostalo čak i na fakultetima na kojima se tradicionalno tražio indeks više. Slobodnih indeksa ostalo je, na primer, na svim državnim ekonomskim fakultetima!

Tako će Ekonomski fakultet u Beogradu posle mnogo godina prvi put organizovati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prijemni i u septembru, jer je ostalo 131 nepopunjeno mesto. Prema rečima dekana prof. dr Branislava Boričića, reakreditacijom su broj brucoša povećali sa 1.350 na 1.500, ali se nije javilo dovoljno kandidata.

"Važimo za strog fakultet, pa se zato jedan broj potencijalnih studenata u startu odlučuje za srodne privatne fakultete", objašnjava prof. Boričić. "A na to što interesovanje nije veće, možda je uticala i činjenica da na posao čeka 40.000 diplomiranih ekonomista. Ali važno je napomenuti da je od tog broja čak 38.500 sa privatnih fakulteta".

Brucoše će u drugom roku primati Tehnološko-metalurški (49 mesta na četvorogodišnjim i 20 na trogodišnjim studijama), Tehnički u Boru (11 mesta), Fizička hemija (10), Građevina (37), Fizika (27). Rudarsko-geološki moraće da organizuje prijemni zbog samo jednog nedodeljenog indeksa. Na Šumarskom su ostala 62 samofinansirajuća mesta, na Poljoprivredi 93 i na Pravoslavnom bogoslovskom 39.

"Zadovoljni smo, jer se prijavilo više kandidata nego prošle godine. Očekujemo da će ova preostala slobodna mesta biti popunjena u septembru", kaže za Novosti prof. dr Predrag Puzović, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta.

I na Univerzitetu u Nišu veliki broj fakulteta organizovaće upis i u septembru - Medicinski, Pravni, Mašinski... Na ekonomiji mogu da prime još 213 brucoša, na građevini 47 budžetskih i 59 samofinansirajućih, na PMF 57 i to budžetskih, a mesta ima i na Tehnološkom u Leskovcu, Fakultetu zaštite na radu, pa i na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.

Na Univerzitetu u Kragujevcu prijemni će u septembru organizovati Ekonomski (138 samofinansirajućih mesta), Pravni (25 samofinansirajućih), PMF (17 budžetskih i pet samofinansirajućih), Fakultet za mašinstvo i građevinu (50 budžetskih). Indeksa za septembar ostalo je i na Fakultetu inženjerskih nauka (64 budžetska i 24 samofinansirajuća), Fakultetu tehničkih nauka u Čačku (2+22) i Učiteljskom u Užicu (29+15).

Na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ostalo je najviše budžetskih mesta - 517, a u septembru će moći da se upiše i 868 samofinansirajućih studenata.

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru ostalo je ukupno 320 mesta za drugi rok, od kojih su 123 budžetska.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Slobodnih mesta ostalo čak i na ekonomskim fakultetima

Izvor: Radio 021, 23.Jul.2014

Svi državni univerziteti organizovaće prijemne ispite i u septembarskom roku, a mesta je ostalo čak i na fakultetima na kojima se tradicionalno tražio indeks više.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.