Svake godine skoro 50 odsto više sajber kriminala u Srbiji

Izvor: Press, 09.Feb.2016, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svake godine skoro 50 odsto više sajber kriminala u Srbiji

Broj raznih zloupotreba preko Interneta, odnosno visokotehnološkog ili "sajber" (cyber) kriminala, u Srbiji raste iz godine u godinu, a statistika pokazuje da je svake godine gotovo 50 odsto više prijavljenih slučajeva.
             Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal zabeležilo je prošle godine skok od 46 odsto prijavljenih slučajeva raznih oblika zloupotreba na Internetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i šire u odnosu na 2014. godinu.
"Ukoliko znamo da je skok 2014. godine u odnosu na 2013. bio skoro 48 odsto, jasno je da se suočavamo sa izuzetnim porastom prijavljivanja ovakvih vrsta događaja", rekao je tužilac za Visoko tehnološki kriminal Branko Stamenković Tanjugu, povodom svetskog Dana bezbednosti na internetu.
On je istakao da naša država mora preduzeti ozbiljne korake radi jačanja svih segmenata društva u ovoj oblasti, imajući u vidu statistiku rasta prijavljenih zloupotreba. 
"Posebno u vidu imam jačanje specijalizovanih državnih organa, tužilaštva i suda, ali i drugih organa i institucija koji su uključeni u ovu oblast", rekao je tužilac.
On je ukazao da je usvojenim Akcionim planom za Poglavlje 24 za pristupanje Evropskoj Uniji predviđen niz mera i aktivnosti, čijim će , kako je naveo, ispunjenjem kapaciteti i mogućnosti tužilaštva za visokotehnološki kriminal, kao i pripadnika Posebnog odeljenja SBPOK MUP RS za borbu protiv viskotehnološkog kriminala biti znatno unapređeni. 
Kada su u pitanju najugroženije kategorije lica od sajber zloupotreba, Stamenković je naveo da je njih teško odrediti, pošto posledice krivičnih ili sličnih dela mogu izazvati znatnu štetu po svaku žrtvu izvršenja. 
"Ukoliko bih izdvojio nekoga, to bi bila maloletna i mlađa punoletna lica koja izuzetno i izraženo koriste savremene tehnologije, preduzeća svih oblika koja ne preduzimaju dovoljno na zaštiti svojih sistema, kao i građani koji nesmotreno koriste mogućnosti Interneta i servisa koji se nude", naveo je tužilac.
      Prema njegovim rečima, iako ima mnogih koji preduzimaju ozbiljne korake i dužnu predostrožnost kada je u pitanju korišćenje Interneta i drugih savremenih oblika komunikacije, postoji i značajan broj pojedinaca, preduzeća i institucija koja to ne rade.
Time se, kako je naveo, izlažu velikim rizicima koji se, skoro po pravilu, iskorišćavaju od strane kriminalaca.
Tužilac za visoko tehnološki kriminal je napomenuo da se situacija u Srbiji, kada je reč o „cyber" kriminalu ne razlikuje se od situacije u zemljama Evrope kao i drugim delovima sveta koji koriste informacione tehnologije, Internet, društvene mreže i druge oblike savremenih računarskih i komunikacionih uređaja, na našem nivou.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.