Švajcarska: Samoubilački turizam u porastu

Izvor: Mondo, 22.Avg.2014, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarska: "Samoubilački turizam" u porastu

Broj stranaca koji su doputovali u Švajcarsku da bi se podvrgli eutanaziji tokom četiri godine se udvostručio, pokazalo je istraživanje objavljeno u "Journal of Medical Ethics".

Foto: Ilustracija Guliver/Getty Images/Thinkstock

U 2012. godini 172 stranca oduzela su sebi, uz stručnu pomoć, život u Švajcarskoj koja ima liberalne propise o eutanaziji.

Tri godine ranije, 2009., život je sebi na taj način oduzelo 86 osoba, pri čemu je najveći broj stranaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << bio iz Nemačke i Velike Britanije i to oko dve trećine od ukupnog broja, pokazalo je istraživanje.

Eutanazija je ozakonjena u Švajcarskoj od 1940., pod uslovom da u njoj asistira neko ko se ne može okoristiti smrću.

"Ubistvo iz milosrđa" takođe je dozvoljeno u Holandiji, Luksemburgu i Belgiji i pojedinim američkim saveznim državama, ali je nelegalno u mnogim zemljama, što prisiljava terminalno bolesne osobe u tim zemljama da putuju u inostranstvo da bi okončale muke bez straha da će njihovi bližnji ili lekari biti proganjani.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da su neurološka stanja poput paralize, Parkinsonove bolesti ili multiple skleroze u gotovo pola slučajeva bila razlog eutanazije.

Analiza 611 slučajeva između 2008. i 2012. je pokazala da su na eutanaziju u Švajcarsku doputovali bolesnici iz 31 zemlje, a njihova prosečna starost bila je 69 godina.

Oko polovina tih pacijenata je bila iz Nemačke, a 20 odsto iz Britanije, a beleži se ubrzani porast broja ljudi iz Francuske i Italije.

Porast broja stranaca koji u Švajcarsku dolaze na eutanaziju dovela je do žučnih rasprava u toj zemlji, a 2011. birači u Cirihu su se izjašnjavali o predlogu zabrane "samoubilačkog turizma" ali su ga odbili.

Godinu kasnije nacionalni parlament je, takođe, glasao protiv predloga zakona kojim je trebao da se "oteža" postupak eutanazije u Švajcarskoj.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Sve više stranaca dolazi u Švajcarsku da bi se ubilo!

Izvor: 24sata, 22.Avg.2014

Broj stranaca koji su doputovali u Švajcarsku da bi se podvrgli eutanaziji tokom četiri godine se udvostručio, pokazalo je istraživanje objavljeno u "Journal of Medical Ethics"...U 2012. godini 172 stranca oduzela su sebi, uz stručnu pomoć, život u Švajcarskoj koja ima liberalne propise o eutanaziji...Tri...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.