Sutra rok za podnoššenje godišnjih finansijskih izvešštaja

Izvor: Blic, 14.Apr.2014, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra rok za podnoššenje godišnjih finansijskih izvešštaja

Beograd - Rok za dostavljanje godišnjih finansijskih izveštaja za 2013. godinu ističe sutra, a obavezu da dostavi izveštaj ima 97 političkih stranaka i 90 grupa građana, rečeno je Tanjugu u Agenciji za borbu protiv korupcije.

- Obavezu da dostave godišnje finansijske izveštaje, kao i izveštaje o prilozima i imovinama uz prethodno pribavljanje mišljenja ovlašćenog revizora imaju sve registrovane političke stranke , kao i grupe građana koje imaju predstavnike u predstavničkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << telima - rekao je savetnik u službi za kontrolu finansiranja političkih subjekata Predrag Knežević.

Prema njegovim rečima, 97 političkih stranaka i 90 grupa građana koje imaju osvojene mandate, pa samim tim i neke prihode iz javnih izvora, imaju obavezu da dostave godišnje finansijske izveštaje.

Ukazujući da politički subjekti imaju rok do 15. aprila da dostave elektronsku verziju izveštaja, a zatim još osam dana da tu verziju i pisanim putem, uz potpis i pečat ovlašćenog lica dostave Agenciji, on je podvukao da se politički subjekti interesuju oko detalja i pojedinosti u vezi sa podnošenjem godišnjih finansijskih izveštaja.

Knežević je objasnio da se radi o izveštaju o svim prihodima i troškovima jednog političkog subjekta u toku jedne kalendarske godine, kao i celokupnoj imovini političkog subjekta.

- 'To su svi prihodi i rashodi koje jedan politički subjekat ostvaruje u toku jedne godine od 1. januara do 31. decembra -- objasnio je Knežević, dodajući da na osnovu njega celokupna javnost ima uvid na koji način se finansiraju politički subjekti, ali i na koji način se troše sredstva, bilo da se radi o onim dobijenim iz javnih ili privatnih izvora.

Prema njegovim rečima, tako javnost ima uvid u prihode i rashode celokupnog poslovanja političkog subjekta što ranije, pre donošenja Zakona o finansiranju političkih subjekata, nije bio slučaj.

On je upozorio i da je za nepodnošenje godišnjeg finansijskog izveštaja predviđena sankcija u vidu novčane kazne od 200.000 do dva miliona dinara za pravna lica, odnosno za političku stranku i od 50.000 do 150.000 za odgovorno lice u političkom subjektu.

- -Do sada je Agencija, po ovom zakonu, podnela 28 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nedostavljanja godišnjeg finansijskog izveštaja - rekao je Knežević.

Prema njegovim rečima, za nepodnošenje godišnjeg finansijskog izveštaja za 2011. godinu Agencija je podnela 13 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka na osnovu kojih su donete dve presude - po 200.000 dinara za pravna lica i 50.000 dinara za odgovorno lice i jedna opomena za nepodnošenje izveštaja.

Kako je istakao, za 2012. godinu Agencija je podnela 15 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka, a doneta je jedna presuda po kojoj je pravno lice moralo da plati 100.000 dinara, a odgovorno 50.000 dinara.

- Dostavljanje godišnjih finansijskih izveštaja je od izuzetne važnosti jer Agencija jedino na osnovu njih može da vrši adekvatnu kontrolu finansiranje političkih subjekata - rekao je Knežević.

Prema njegovim rečima, u početnoj fazi, kada se dostavlja izveštaj, može da se otkrije da li su na račun političkog subjekta na nezakonit način uplaćena neka sredstva, da li postoji finansiranje od strane udruženja i javnih preduzeća, što je nezakonito…

On je podsetio i da u godišnji finansijski izveštaj ulaze i izveštaji o troškovima izborne kampanje ako su u toj godini bili održani izbori.

- U toku 2013. godine bilo je 10 izbornih procesa i godišnji finansijski izveštaji će sadržati te izveštaje o troškovima izborne kampanje koji se inače podnose i posebno - rekao je Knežević.

Kada je reč o kontroli tačnosti podataka, on je naveo da za sada nije pokrenut nijedan postupak, ali da očekuje da će se to u narednom periodu promeniti.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra rok za podnošenje godišnjih izveštaja

Izvor: Akter, 14.Apr.2014

Rok za dostavljanje godišnjih finansijskih izveštaja za 2013. godinu ističe sutra, a obavezu da dostavi izveštaj ima 97 političkih stranaka i 90 grupa građana

Nastavak na Akter...

Ističe rok za stranke

Izvor: B92, 15.Apr.2014, 08:29

Beograd -- Rok za dostavljanje godišnjih finansijskih izveštaja za 2013. godinu ističe danas, a obavezu da dostavi izveštaj ima 97 političkih stranaka i 90 grupa građana..."Obavezu da dostave godišnje finansijske izveštaje, kao i izveštaje o prilozima i imovinama uz prethodno pribavljanje mišljenja...

Nastavak na B92...

Ističe rok za finansijske izveštaje stranaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2014

Rok za dostavljanje godišnjih finansijskih izveštaja za 2013. godinu ističe danas, a obavezu da dostavi izveštaj ima 97 političkih stranaka i 90 grupa građana, rečeno je Tanjugu u Agenciji za borbu protiv korupcije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.