banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
Kategorije


Kako izgleda to?
Vaš glas
U fokusu
Regioni
Izvori
Arhiva

Korisnicki servisi

Naši sajtovi

Fan stranice

Promo



Surutka - hrana, lek i energent  

09.Jan.2012, 14:39, Izvor: RTS Surutka - hrana, lek i energent

Surutka, tečnost koja se dobija iz kravljeg mleka prilikom izrade sira, iako veoma lekovita i hranljiva, još uvek je nedovoljno iskorišćena, a neretko se i baca. Bojka Plavšić iz Mokrina, jedna je od retkih koja surutku iz svoje mlekare koristi u velikoj meri i na razne načine.

Bojka Plavšić iz Mokrina u svojoj mlekari kao nusprodukt proizvodi surutku, do sada korišćenu samo kao lekovit napitak. Višak ne baca, nego ga, kako kaže, koristi za grejanje kuće, kao hranu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za životinje i podlogu za proizvodnju testa.

Kad je diplomirala na Ekonomskom fakultetu Bojka je odlučila da ostane na roditeljskom salašu i nastavi porodičnu tradiciju pravljenja sira, po receptu koji je njena baka otkupila od kraljevskog kuvara. U savremenoj mlekari danas sir proizvodi po evropskim standardima, a surutkom hrani svinje na svojoj farmi u Iđošu.

"Pre odnošenja surutke na farmu, ona se stavlja u jednu duplu kadu, zagreva na devedeset stepeni i preko izmenjivača od prohromskih cevi prenosi se preko kotlarnice na zagrevanje mleka", objašnjava Bojka.

Na taj način, pored mlekare, zagreva se i porodična kuća. Ušteda je, kaže i do sedamdeset odsto energije, a zahvaljujući takvom sistemu zagrevanja mlekara dnevno sačuva do dvesta kilograma sira, koji su pumpe ranije izbacivale sa surutkom.

Doktor Sanja Brusin Beloš iz Zavoda za javno zdravlje ističe da je surutka biološki izuzetno vredna namirnica bogata vitaminima, proteinima, mineralima i aminokiselinama.

"Surutka se koristi u lečenju mnogih bolesti, kao što je osteoporoza, regeneracija tkiva, jetre, a u ishrani je koriste atletičari i uopšte sportisti, starije osobe, trudnice i mala deca", kaže doktorka Brusin Beloš.

I u novootvorenoj pekari Bojka koristi surutku.

"Surutka nam služi za zames hleba i peciva, a time dobijamo kvalitetniji, svežiji i trajniji hleb", kaže Bojka.

Bojkin inventivni duh ne miruje. Smislila je ona, kaže još nekoliko načina upotrebe surutke, ali, kaže, neka to zasada još uvek bude tajna.

Nastavak na RTS...   
      
Losa vest 0 Dobra vest 0

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva ovog sajta, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite kako bi uklonili sporni sadržaj.