Šumadijapress prestaje sa radom

Izvor: Šumadija Press, 09.Mar.2016, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šumadijapress prestaje sa radom

Nakon punih šest godina, Šumadijapress se povlači sa medijske scene i definitivno prestaje da izlazi.

Nakon punih šest godina, Šumadijapress se povlači sa medijske scene i definitivno prestaje da izlazi. Odluka je bolna i teška i doneta je posle višemesečnog sagledavanja svih aspekata koji su od značaja za opstanak i dalji rad našeg medija. Neočekivani problem sa pristupom serveru koji je nastao na prelasku u novu godinu, dao nam je dodatno vreme da razmislimo i >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << još jednom preispitamo sve opcije. Na žalost, na strani sa argumentima “za” ostali su samo razlozi emotivne prirode. Na onoj drugoj, spisak je poduži – od finansijskih problema koji se više ne mogu rešavati čak ni ličnim zaduživanjem, preko brojnih vidljivih i nevidljivih prepreka koje obesmišljavaju ionako enorman napor da radimo poštujući zakone i pravila profesije, i koje uporno opstaju i postaju čak i veće, do suštinski važnog pitanja smisla koje u atmosferi opšteg pristajanja na primitivizam i podsticanja istog, ostaje bez odgovora.

Svesna da ovo poslednje obraćanje može imati prizvuk patetike, što je gotovo neizbežno kod svih opraštanja, ipak ću rizikovati jer to smatram obavezom prema svima koji su, na bilo koji način, doprineli da Šumadijapress postane ono što jeste.

Pre svega, dugujemo zahvalnost vama, čitaocima koji ste povremeno ili stalno bili uz Šumadijapress i tako, čak i ne znajući, značajno učestvovali u kreiranju sadržaja. Iako sa malim kapacitetima, trudili smo se da ispratimo najvažnije događaje koji su vas interesovali, pre svega u Kragujevcu i okolnim opštinama. Naročito smo ponosni na bezbroj pojedinačnih tekstova i na “specijale” u kojima smo neke važne teme i pojave u društvu prezentovali na drugačiji način, ukrštajući dokumenta i argumentovane činjenice sa izjavama sagovornika i realnim stanjem. Svesna sam da smo uspeli da “otvorimo” tek delić onoga o čemu bi trebalo da se govori i piše, ali i sa toliko smo zadovoljni. Promene u društvu su velike i konfuzne, i bukvalno sve može biti ozbiljna tema. Posla ima i za duplo više medija nego što ih je u Srbiji, ako ga rade odgovorni i stručni profesionalci. Verujem da je Šumadijapress, u tom smislu, ostavio trag.

Zahvalnost dugujemo i svim pojedincima, ustanovama, firmama, udruženjima, sportskim klubovima…svima koji su sa nama sarađivali i delili svoje uspehe, ali i neuspehe i teška lična i profesionalna iskušenja. Iskreno smo se radovali svakoj dobroj vesti mada one, začudo, nikad nisu privlačile toliku pažnju kao one loše. To nas ipak nije nateralo da pogazimo sopstvena i opšta etička pravila i da “profitiramo” na nečijoj nesreći.

Delovanje političkih partija i funkcionera, čak i onih koji su svoja vrata zatvorili za novinare Šumadijapress-a, imali su takođe značajno mesto na našem sajtu. Nikada nismo promovisali nijednu stranku, ali u fokusu pažnje su uvek bili oni koji su na vlasti. Ne zbog povlađivanja, već zbog činjenice da njihov rad i odluke proizvode konkretne i dalekosežne posledice po građane. Svi su, sigurna sam, ponekad bili nezadovoljni našim izveštavanjem, ali izuzev nekoliko neprijatnih situacija i verbalnih ispada prema novinarima, telefonskih poziva i specijalnih zahteva nikad nije bilo. Uređivačka politika i integritet novinara su siguran bedem protiv takvih pojava, ali ne i protiv skrivenog uticaja na ionako retke oglašivače i pretnje tužbama koje stvaraju kontinuiranu atmosferu nesigurnosti i straha.

Svemu tome smo uspešno odolevali i ponosno ističemo činjenicu da za šest godina nismo došli u situaciju da objavimo nijedan demanti. Medijsku scenu napuštamo sa samo jednom tužbom koja je procesuirana i o čijem ishodu će vas, nadam se, izvestiti neki drugi mediji. Poštujući integritet sudstva o ovom postupku nismo objavili ni reč, pa ćemo i ovom prilikom samo reći da se radi o tužbi Snežane Živanović Katić povodom tekstova o izgradnji arteskih bunara, objavljenih u specijalu “Za Šumadiju (ni)malo vode na dlanu”. Ovaj serijal, “u celini kod javnosti stvara pogrešne predstave o tužilji koje narušavaju njen lični i profesionalni stečeni ugled”, navela je advokatica Mirjana Vesović uz zahtev za naknadu štete u iznosu od 500.000 dinara. Aferim!

Veliko hvala donatorima, koji su pomogli da Šumadijapress i ovoliko traje. Bez njihovog podsticaja, naš pokušaj bi verovatno propao mnogo ranije. Međutim, kao i u drugim oblastima i životu uopšte, podrška sa strane može biti manja ili veća ali problem se mora rešavati sopstvenim naporima; u ovom slučaju iskrenim delovanjem, kako države koja treba da obezbedi uslove za objektivno informisanje i razvija pluralizam mišljenja, tako i posvećenih profesionalaca koji bi morali biti spremni da se za taj cilj bore.

Na kraju, želim da se lično zahvalim svim novinarima, fotografima, tehničarima, dizajnerima i ostalim saradnicima koji su radili za Šumadijapress. Ideju i koncept koji je osmislio Cole Kovačević, pomogli su i održavali: Predrag Parezanović, Aleksandar Đorđević, Tanja Luković, Saša Radovanović, Nebojša Radosavljević, Vladimir Radojević, Marija Misita, Jelena Jemuović-Vasković, Saša Milošević, Jasna Srećković, Milivoje Jovičić, Anica Bojanić, Zoran Marinčević, Stevan Milovanović, Aleksandar Radovanović, Ivan Kovačević, Slavica Trifunović, Slavica Nešović, Ljupka Simović, Marija Pantović, Tanja Mlađen, Biljana Nenković, Marija Raca, Goran Dimić, Irena Knežević, Vladimir Ranković…većina njih se već bavi drugim profesijama, u čemu im želim više uspeha, a onima koji će se i dalje baviti ovim poslom želim da ga rade sa entuzijazmom i radošću. Isto važi i za kolege koje sam, možda, nenamerno propustila da pomenem, kao i za sve u drugim medijima i novinskim agencijama.

Iako sa skromnim kapacitetima, Šumadijapress ostavlja iza sebe preko 50,000 objavljenih postova sa čak 30,000 komentara, višemilionski broj otvorenih stranica i desetine hiljada stalnih čitalaca. Za mali i nezavisni sajt, to je više nego zavidan rezultat. Ipak, treba znati i kad je mudro prestati, reći “dosta” i povući se.

Uprkos teškoćama i opštoj depresiji, nadam se da ćemo svi dočekati neka bolja vremena. Srećno!

Ljiljana Palibrk

Glavna i odgovorna urednica

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.