Sukobi u državnom vrhu Hrvatske :Milanović kritikovao Grabar Kitarović u Јasenovcu

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Apr.2015, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi u državnom vrhu Hrvatske :Milanović kritikovao Grabar Kitarović u Јasenovcu

Na današnjoj komemoraciji u Spomen parku Јasenovac, hrvatski premijer Zoran Milanović u svom govoru osvrnuo se na postupke predsjednice Kolinde Grabar Kitarović riječima: "Kada političar kaže da je na stadionu gdje se ori 'Za dom spremni' veličanstveno, bolje da to prećuti i da ode."

„Kada političar, kada javno odgovorna osoba koju je birao hrvatski politički narod, kaže da je veličanstvena atmosfera na stadionu na kojem se skandiralo, odnosno urlalo "Za dom spremni', onda >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je bolje da to prećuti ili da hladno i dostojanstveno ode s tog stadiona. To nije veličanstvena atmosfera, to je tužna atmosfera, to je turobna atmosfera. Volim Hrvatsku i volim da pobijedi 10:0, ali ne na takav način, ne po svaku cijenu. Živjela moderna i humana Hrvatska”, poručio je Milanović i zaključio svoje obraćanje.

Spominjanje stadiona i skandiranja "Za dom spremni" očgledna je aluzija na izjavu predsjednice Grabar Kitarović nakon nedavnog susreta Hrvatska-Norveška, na kojem se sporadično skandiralo, a reprezentacija je zbog toga kasnije zaradila kaznu, piše Јutarnji list.

Oskarovac Branko Lustig je, kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, položio vijenac, ali dio okupljenih se okrenuo i otišao uz komentar: "To nećemo gledati. Da je htjela, došla bi".

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je u srijedu kompleks Јasenovac uoči tradicionalnog obilježavanja proboja logoraša koji je zakazan u nedjelju.

Predsjednici mnogi zamjeraju da se "nenajavljeno ukazala u Јasenovcu", kako bi danas izbjegla susret sa premijerom Zoranom Milanovićem, a da će na komemoraciji u Blajburgu, 16. maja, održati javni govor.

Na mjestu gdje se, kako u zagrebačkim "Novostima" piše Ivica Đikić, "manje moli za žrtve, a više veliča ustaštvo i slavi nikad preboljena NDH". Autor dodaje i da je u ta dva prizora iz života hrvatske predsjednice, samotnjački u Јasenovcu i raspojasani na Blajburgu, sadržana i žalosna istina o Hrvatskoj.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.