Sudija Meron Josipoviću: Pomirenje je posao državnika, ne suda

Izvor: Vesti-online.com, 23.Nov.2014, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudija Meron Josipoviću: Pomirenje je posao državnika, ne suda

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron poručio je u pismu hrvatskom predsedniku Ivu Josipoviću da je pomirenje u regionu zadatak za državnike, a ne za sud, kao i da bi presuda Vojislavu Šešelju trebalo da bude donesena "vrlo brzo - posle jula 2015. godine".

Meron odgovorio Josipoviću: Nešto je i do vas

 

"Iako shvatam vašu zabrinutost zbog privremenog puštanja na slobodu Šešelja i mogućeg uticaja tog događaja na proces pomirenja na Balkanu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kao i uloge Haškog tribunala u tom procesu, uvek sam smatrao da političari, verske i ostale lokalne vođe unutar svojih društava moraju biti ti koji će ubrzati taj proces", naveo je Meron u odgovoru na Josipovićevo pismo.

 

Meron ističe da, iako je predsednik Haškog tribunala, nema preveliki uticaj na slučajeve kojima se ne bavi lično, ali uverava Josipovića da će presuda biti donesena vrlo brzo - posle jula 2015, objavio je zagrebački "Jutarnji list".

 

"Poznato vam je da je nekoliko stvari uticalo na ovaj postupak, poput nedovoljnog broja sudnica, zdravstvenog stanja optuženika, kao i činjenice da se sam brani, potom promena sudije u veću, koji je zatražio rok do jula 2015. da se upozna sa celim slučajem. Iskreno se nadam, a to mi je obećao i predsednik veća, da će presuda biti donesena vrlo brzo posle tog roka", naveo je Meron.

 

Hrvatski predsednik je u pismu upućenom Meronu upozorio da "moguće jačanje političkih aktivnosti Šešelja i opasnost da njegov govor mržnje ponovo dobije pobornike mogu teško narušiti mir i stabilnost u jugoistočnoj Evropi".

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Presuda Šešelju nakon jula 2015. godine

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Nov.2014

HAG - Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron poručio je u pismu hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću da je pomirenje u regionu zadatak za državnike, a ne za sud, kao i da bi presuda Vojislavu Šešelju trebalo da bude donesena "vrlo brzo - nakon jula 2015. godine"..."Iako shvatam vašu zabrinutost...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.