Studenti FPU prekinuli štrajk glađu, dogovoren upis godine

Izvor: Blic, 27.Apr.2012, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti FPU prekinuli štrajk glađu, dogovoren upis godine

Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti prekinuli su štrajk glađu nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva prosvete i dekanom FPU Vladimirom Kostićem - Divcem, potvrdio je za "Blic onlajn" predstavnik nezadovoljnih akademaca Miloš Kuvekalović.

Kuvekalović kaže da su na sastanku u Ministarstvu prosvete dobili garancije da će svi studenti sa 60 bodova koji nisu prešli na teret države biti upisani na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << budžet u četvrtak, prvog radnog dana nakon praznika. Sutra je, dodao je on, u Ministarstvu sastanak o tehničkim detaljima vezanim za upis, a ako ne budu upisani po dogovoru, akademci će nastaviti štrajk.

Oko 30 studenata FPU u Beogradu štrajkovalo je dva dana glađu ispred Ministarstva prosvete čekajući da od Saveta fakulteta dobiju potvrdu da će moći da upišu godinu i nastave polaganje ispita. Od posledica gladovanja i nespavanja dve devojke su pale u nesvest.

- Jednoj devojci je na licu mesta pružena pomoć, a drugu su odvezli u Urgentni centar i nisu nam dali da idemo s njom - rekao je Kuvekalović.

Prema rečima studenta Nemanje Šidića, ministar prosvete i nauke Žarko Obradović tvrdi da će ovaj problem biti rešen posle 1. maja, a to je obećanje koje je, kako je rekao Šidić, ministar davao i u oktobru prošle godine.

Studenti su istakli transparente na kojima piše "Štrajk" i "Ostajemo ovde", a pojedini sviraju gitaru i udaraju u bubnjeve.

Studenti iscrpljeni, pojedinima pozlilo

Oko 20 studenata FPU proveli su noć ispred Ministarstva prosvete, gde su juče započeli štrajk glađu. Po dvoje studenata, koji se jutros nisu osećali dobro, došli su roditelji.

- Pred svitanje bilo je malo hladno, a studenti 24 sata ne uzimaju hranu i iscrpljeni su. Dvoje kolega nije se jutros osećalo dobro, pozlilo im je, ali nisu želeli da zovu Hitnu pomoć. Po njih su došli roditelji i odvezli ih kući - rekao je za "Blic" predstavnik studenata Miloš Kuvekalović.

Ispred ministarstva noćas je bio tridesetak studenata, 20 štrajkuju glađu, kao i dva roditelja, rekao je Kuvekalović i naveo da je sinoć oko 22 sata štrajkače posetio i predstavnik ministarstva prosvete.

Zahtevi studenata

Studenti traže školarine za 109 kolega koji imaju 60 bodova i treba da budu oslobodjeni plaćanja u celosti. Takođe traže i da 13 akademaca koji imaju 48 do 59 bodova plate samo polovinu školarine.

Problem je nastao pre dve godine kada je u dogovoru sa ministarstvom odlučeno da studenti sa 60 bodova upišu godinu kao budžetski, a oni sa 48 do 59 bodova plate deo sksolarine.

Na ovom fakutltu to još nije realizovano jer je veliki broj odličnih studenata, budžetske kvote su male, a fakultet ni nema novca da ispoštuje dogovor.

Zadovoljni postignutim dogovoriom studenti su polako počeli da se razilaze iz Nemanjine ulice.

VIDEO > Studenti nastavljaju štrajk glađu:
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.