Izvor: Nezavisne Novine, 21.Avg.2017, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Stražilovo" na ravne časti mladoj generaciji pjesnika

SREMSKI KARLOVCI - Nagradu "Stražilovo", koja će u septembru biti dodijeljena na 46. "Brankovom kolu", ove godine podijeliće pet pjesničkih knjiga i čak šest pjesnika, saopštilo je juče "Brankovo kolo".

Pomenute brojke od daleke 1973, koliko je stara tradicija "Stražilova", čine svojevrsni presedan iza kojeg se krije debeo razlog, no krenimo redom.

Žiri "Brankovog kola" u sastavu Nenad Grujičić, Marija Sloboda i Ivan Lalović donio je jednoglasnu odluku da >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ovogodišnju nagradu "Stražilovo" za najbolje pjesničke knjige objavljene u "Brankovom kolu" dobiju pjesnikinje i pjesnici: Sava Krneta za knjigu "Kućišta", Rastko Lončar za zbirku "Nervi od volframa", Dušan Zahrijević  za Antologiju srpskog pesništva/ Antologiju svevremenog rečništva, Gorica Radmilović za knjigu "Striži masku, konak nemaš" i Nikola Rausavljević i Milan Ćosić za zajedničku zbirku "Kad uhvatim tišinu".

Sve poetese i poete osim Save Krnete, rođene 1951. godine u Strmici, kod Knina, čine mladu, i kako je žiri "Brankovog kola"  konstatovao, perspektivnu generaciju pjesnika koja bi mogla preuzeti kompetencije prethodnih i trenutnih aktera književne scene.

"Ako se ima u vidu ovogodišnji veliki broj 'Brankovom kolu' ponuđenih rukopisa - preko 50,  onda ovaj krug nagrađenih već je u činu početnog odabira za štampanje bio obeležen aurom izuzetnih. Uočen je pesnički kvalitet koji  će davati rezultate i u budućnosti", obrazložio je žiri za mlade nagrađene autore, koji čine generaciju pjesnika stasalih na Odsjeku za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

No, vratimo se prvom laureatu, Savi Krneti, njihovoj starijoj koleginici koja je sedamdesetih godina prošlog vijeka diplomirala u Beogradu na istom odsjeku, koji se tada zvao grupa za srpskohrvatski jezik i književnost. Ona je nagrađena za sedmu po redu knjigu pod nazivom "Kućišta".

"Slikanjem dinarskog ambijenta uvijenog u tišinu sa prizorima napuštenih predela, Sava Krneta ustoličuje sopstveni bol kao meritorni kardiogram promenjenog života mnogih krajiških Srba. Posebnu svežinu knjige čine leksički izvori pesme, jezičko blago zapadnog krila srpskoga jezika", saopštio je žiri, dodajući da kada se pjesnikinja odmakne od pomenutih tema, takođe ostavlja snažan umjetnički pečat i u doživljaju urbanog miljea i duševne (intimne) pozicije čovjeka u savremenom svijetu.

Tokom održavanja 46. "Brankovog kola" svaka nagrađena knjiga biće ponaosob promovisana pred brojnom publikom, na relevantan način osvijetljena i medijski predstavljena u punom svom habitusu i sjaju. "Konkretnom podrškom 'Brankovog kola', mladi pesnici su odmah, bez skrivanja vesti o njima kao laureatima poznate nagrade,  osnaženi i obasjani amblematičnim duhovnim korenom Sremskih Karlovaca i Stražilova, ali i nepresušno mladolikom, kultnom figurom Branka Radičevića koja se ukazuje u svoj svojoj lepoti u činu proglašenja novih laureata ugledne nagrade 'Stražilovo'", zaključio je žiri pjesničke institucije "Brankovo kolo", dok će laureatima nagrade biti uručene na istoimenoj manifestaciji koja će biti održana od 8. do 18. septembra u Sremskim Karlovcima, Stražilovu i Novom Sadu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.