Strah na tržištu deonica i obveznica

Izvor: Blic, 08.Avg.2014, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strah na tržištu deonica i obveznica

Strah se uvlači na tržište deonica i obveznica zbog pogoršavanja sukoba i opšteg nemira u svetu.

Cene u Evropi i Aziji opale su u petak na vesti o akciji američkih vojnih aviona koji bombarduju u Iraku, o završetku trodnevnog prekida vatre u Gazi, i o rastućoj napetosti u Ukrajini.

Petak je bio vrhunac nedeljnih gubitaka, uključujući i pad od pet odsto glavnog berzanskog indeksa u Japanu i pad u Evropi. Poslednjih nekoliko dana, novac iz celog sveta teče u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << SAD, sigurno utočište za uplašene investitore.

Pitanje pred investitorima sada je "Da li će geopolitički rizici zaista imati ekonomski uticaj?" kaže glavni strateg firme "Vels kapital" Džim Paulsen.

Do nedavno većina investitora očito to nije mislila. Pre kraja jula, veliki indeksi su bili u porastu, uprkos širenju sukoba širom sveta.

Neki stručnjaci su upozorili da je tržište opasno samozadovoljno.

Ali, onda je Zapad uveo sve razornije sankcije protiv Rusije zbog nejen podrške pobunjenicima u Ukrajini, krvavi izraelski rat u Gazi nastavio je da se vuče, a sunitski ekstremisti napreduju u severnom Iraku.

Cene su generalno opadale poslednjih mesec dana, čak i na izdržljivoj berzi SAD.

U petak, investitori su izgleda naglo povećali cene akcija koje su padale poslednjih nekoliko dana. Industrijski indeks "Dau Džons" je porastao za 134 poena, ili za 0,8 odsto, na 16,502 sredinom popodneva. Ali, ipak je još skoro četiri odsto niži u odnosu na rekord od 16. jula.

Dok investitori traže bezbednost, cene vladinih obveznica SAD su porasle, a prinosi se kreću u suprotnom smeru, opadaju. Prinos na nemačke obveznice koje dospevaju za 10 godina, pao je u petak na najniži nivo. Istovetne obveznice SAD i Velike Britanije donose manji prinos nego ikada u proteklih godinu dana.

Indeksi

Još jedan znak straha, indeks VIKS (VIX) - merilo očekivanja buduće kolebljivosti američkih akcija, popeo se za skoro 50 odsto od početka jula.

U SAD u petak, indeks "Standard iPurs 500" porastao je za 17 poena, ili za 0,9 odsto, na 1.926. "Nasdak kompozit" porastao je za 31 poen, ili za 0,7 odsto, na 4.365.

U Evropi, nemački DAKS opao je za 0,3 odsto, dok je indeks britanskih akcija "FTSE 100" opao za 0,5 odsto. Oba indeksa su izgubila po oko dva odsto za nedelju dana, i navršila tri nedelje gubitaka.

Francuski "CAC-40" je u petak stagnirao, ali je nedelju završio padom od takođe dva odsto. To je bio njegov najveći nedeljni gubitak za godinu dana.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.