Što pre legalizovati marihuanu u medicinske svrhe

Izvor: Telegraf.rs, 23.Nov.2014, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Što pre legalizovati marihuanu u medicinske svrhe

Marihuanu bi trebalo legalizovati što pre, jer njeno korišćenje ima znatno više pozitivnih nego negativnih pojava. To je stav učesnika tribine “Legalizacija marihuane u Srbiji”, koja je održana na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Legalna upotreba marihuane postala je zabranjena pocetkom 20. veka, kada je usledila velika kampanja koja je ljude upozoravala na posledice i štetu koju ona donosi, a sve do tada bila je vekovima svima dostupna i potpuno legalna, podsetili >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << su učesnici. Advokat Rastko Petaković je ukazao da je kao jedan od mogućih razloga zbog kojeg je marihuana tada zabranjena uverenje da je njeno konzumiranje uticalo na smanjenu produktivnost i povećan broj zločina.

Direktor za međunarodnu saradnju Libertarijanskog kluba Aleksandar Kokotović je, međutim, primetio da je u američkoj državi Kolorado, nakon samo šest meseci od legalizacije marihuane, stopa kriminala opala za 50 odsto. 

Foto: Tanjug/AP

Stoga, ukazali su učesnici tribine, primeri iz Amerike, Portugala i Češke, dovode do zaključka da bi trebalo dekriminalizovati posedovanje manjih količina marihuane namenjenih za ličnu upotrebu, te da bi je trebalo legalizovati u medicinske svrhe.

Brojna ispitivanja sprovedena u SAD, govore da upotreba marihuane daje pozitivne rezultate u lečenju kancera i dijabetesa, kao i da pozitivno deluje na poboljšanje memorije. 

Učesnici današnje tribine smatraju da će se u narednih nekoliko godina Evropom proširiti svojevrstan talas legalizacije marihuane, te da će i Srbija na svom putu ka EU u jednom trenutku to prihvatiti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.