Mađari krljaju led, za zimu ne mare

Izvor: Mondo, 19.Jan.2017, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađari krljaju led, za zimu ne mare

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da je led na Dunavu kod tzv. Daljske krivine debljine četiri metra, a da u Srbiju danas stižu još dva ledolomca koji će ići do Beograda. Cena rada ledolomca: 120 evra na sat.

Mađarski ledolomci uspeli su da, posle dva dana intenzivnog rada, probiju ledenu barijeru na Dunavu u sektoru Daljske krivine, dugačku 15 kilometara.

Iz preduzeća "Vode Vojvodine" saopšteno je da su ledolomci barijeru probili oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << podneva.

"Dva mađarska ledolomca su radili sinoć do kasno, jutros nastavljaju kod daljske krivine. Debljina leda je oko četiri metra. Danas ćemo podignuti dron, letelicu za osmatranje kako bi poboljšali koorduinaciju njihovog rada", rekao je prethodno načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić Radioteleviziji Srbije.

Marić je precizirao da se dva mađarska ledolomca kada završe čep kod Dalja vraćaju uzvodno da prošire koridor, a da se očekuju da oko 13 sati iz Madarske krenu još dva ledolomca koji će ići do Beograda.

Dodaje da nam vremenska prognoza ne ide na ruku jer se do 23. januara očekuju niske temperature i i povećanje leda.

Srbija ima dva ledolomca, Greben i Bor, ali su oni, precizira, namenjeni da brane hidroelektranu Đerdap.

Ovakve debljine leda na rekama Srbija odavno nije imala a Marić kaže da bi ovo trebalo da posluži kao nauk, kao i da je ministar poljovrede Branislav Nedimović "ozbiljan u nameri da se tu nešto promeni".

Načelnik sektora za vanredne situacije kaže da je zbog niskih temperatura i snega vanredna situacija na snazi u šest opština u Srbiji, a da je u poslednja 24 sata deset ljudi evakuisano.

Upitan za opremu vatrogasaca-spasioca ona je rekao da je pre tri dana pokrenuta nabavka za novu oprema za vatrogasce spasioce.

"Sloga" čeka led da ga dovrši

Brod-potiskivač "Sloga", koji je prethodnih dana širio koridor na Dunavu između novosadskih mostova, biće spreman i za prihvat razbijenog leda iz sektora Daljske krivine. "Sloga" bi santama leda trebalo da omogući bezbedan prolaz ispod novosadskih mostova. Prve količine leda iz Daljske krivine kod Novog Sada mogu se očekivati sutra ujutro. Redovna odbrana od zagušenja ledom sprovodi se na 643 kilometra Tise i banatskih vodotoka, a vanredna na 104,7 kilometara Dunava.

"Pokrenuta je nabavka, nama ove godine ističe resurs za nabavku novih uniformi, rok trajanja je pet godina", rekao je Marić i dodao da će uskorio biti pokrenut kapitalni prijekat za nabavku vatrogasnih vizila.

SRBIJA PLAĆA LEDOLOMCE 120 EVRA NA SAT

Srbiju će razbijanje leda na Dunavu koštati u proseku po satu 120 evra, a priprema za otpočinjanje posla 77,5 evra po satu, za svaki od dva ledolomca iz Mađarske, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Srbije.

Ti troškovi, kako ističu, čine oko 25 odsto ukupnih izdataka angažovanja jednog ledolomca jer u skladu sa međudržavnim dogovorom Mađarske, Hrvatske i Srbije, po 25 odsto plaćaju Hrvatska i Srbija, a 50 odsto Mađarska.

"Ukupna cena za pripremu oko loma leda u proseku iznosi 230 evra po satu a samo razbijanje u proseku 480 evra po satu", navode u ministarstvu.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je u ranijem periodu, pre angažovanja mađarskih ledolomaca, raspisalo tender za nabavku te usluge, ali se niko nije javio.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Led na Dunavu četiri metra

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Jan.2017

BEOGRAD - Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da je led na Dunavu kod daljske krivine debljine četiri metra, da su na njegovom razbijanju angažovana dva ledolomca iz Mađarske, ali da će danas iz Mađarske stići još dva ledolomca koji će ići do Beograda..."Danas ćemo...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.