Stevandić: Izetbegović naplatio od Mitala glasanje koalicije Domovina

Izvor: Blic, 19.Maj.2017, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stevandić: Izetbegović naplatio od "Mitala" glasanje koalicije "Domovina"

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da je inicijativom o izgradnji memorijalnog centra u rudniku Omarska lider SDA Bakir Izetbegović naplatio od kompanije "Arselor Mital" način glasanja koalicije "Domovina" o odluci Vlade Srpske da akcije RŽR "Ljubija" budu prodate "Izrael investment grupi".

- Izražavam pijetet za sve žrtve i ne želim da Srbi mešaju žrtve sa bilo kakvim biznisom. Međutim, očigledno da je Izetbegović na neki >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << način naplatio od `Mitala` glasanje koalicije `Domovina` kao što su predstavnici Saveza za promene to naivno naplaćivali na drugi način, želeći da uzdrmaju Vladu Srpske - rekao je Stevandić.

On ističe da će se pokazati da je odbacivanje odluke Vlade Srpske da akcije "Ljubije" proda "Izrael investment grupi" na štetu Republike Srpske i Prijedora.

- `Mital` ne samo da će zadržati monopol, nego će izgleda podržati i bošnjački politički kurs. O tome bi trebalo da razmišljaju kolege iz Saveza za promene jer su svojom naivnom političkom zagriženošću, u želji da što više uzdrmaju Vladu Srpske, postali poluga za ostvarivanje bošnjačkih interesa - rekao je Stevandić.

On kaže da je potpuno jasno zašto je Savez za promene bio na istoj strani sa SDA i koalicijom "Domovina" u Narodnoj skupštini u slučaju "Mital".

"`Mital` je zadržao monopol, a Republika Srpska je izgubila razvoj i sada će još da pozicionira projekte Bakira Izetbegovića. Smatram da je to dovoljna opomena za sve Srbe - rekao je Stevandić i dodao da žrtve ne bi trebalo mešati sa biznisom.

Kada je reč o inicijativi za izgradnju memorijalnog centra u rudniku Omarska o kojoj saglasnost postigli Izetbegović i generalni direktor "Arselor Mitala" Zenica Biju Naira, Stevandić kaže da se pijetet prema žrtvama uvek može izraziti na zajednički način uz dogovor, a ne kao nešto što treba da bude kamen spoticanja u budućnosti.

- Treba naći primeren način sa kojim je saglasna Republika Srpska, a ne da neko nalazi način koji će služiti za uznemiravanje Srpske - rekao je Stevandić.

Izetbegović i Naira saglasili su se da je izgradnja memorijalnog centra u rudniku Omarska "neophodan korak", koji će kompanija "Arselor Mital" preduzeti čim grad Prijedor izda potrebnu građevinsku dozvolu.

Narodna skupština Republike Srpske na sednici 17. maja nije usvojila odluku o davanju saglasnosti na odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR "Ljubija" Prijedor, metodom neposrednog izbora kupca.

Prilikom glasanja poslanici koalicije "Domovina" bili su uzdržani.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Čavka: "Mital" uslovio glasanje "Domovine" gradnjom centra u Omarskoj

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Maj.2017

PRIJEDOR - Poslanik koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini Republike Srpske Admir Čavka izjavio je za RTRS da je glasanje ove koalicije o prodaji rudnika "Ljubija" bilo uslovljeno gradnjom memorijalnog centra za stradale Bošnjake u Omarskoj...Komentarišući sastanak bošnjačkog člana Predsjedništva...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.