Stefanović za RTS: Kornic na saslušanju, odbio poligraf

Izvor: RTS, 29.Nov.2015, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović za RTS: Kornic na saslušanju, odbio poligraf

Bivši direktor "Kurira" Aleksandar Kornic nalazi se u policiji i u toku je njegovo saslušanje, kaže za RTS ministar Nebojša Stefanović. Ističe da je Kornic odbio poligrafsko testiranje.
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se Aleksandar Kornic pojavio u policiji i da je odbio da ide na detektor laži.

"To je šablon koji se prepoznaje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kod nekih ljudi. Svi oni koji nešto optužuju, iznose razne optužbe u javnost na račun premijera i vlade, izbegavaju poligrafsko testiranje, a svi koji su optuženi dorbovoljno pristaju na poligrafsko testiranje i svi prolaze", rekao je ministar.
Podsetio je da je premijer prošao poligraf, kojem se dobrovoljno podvrgao, i da je negirao sve optužbe iznete protiv njega. Time je, dodao je ministar, premijer pokazao da govori istinu, te da nikada nije sreo bišeg direktora Kurira i nikada nije razgovarao sa njim.
Stefanović je rekao i da je aktuelan pokušaj da se poligrafsko testiranje omalovažava, iako je reč o postupku koji sprovode stručnjaci koji su se time, kako kaže, bavili i pre nego što je on postao ministar.
"Poligraf je sredstvo koje pokazuje da li su vaše fiziološke funkcije takve da ukazuju da govorite neistinu", obrazložio je Stefanović i dodao da mu je veoma čudno da neko odbija testiranje ako tvrdi da govori istinu. 
Povodom optužbi koje je list Kurir izneo na račun premijera Vučića, ministar unutrašnjih poslova je istakao da policijska istraga traje i da će MUP u saradnji sa tužilaštvim utvrditi o čemu se tu radi.
"Premijer je štićena ličnost i sa njim uvek ide jedan broj ljudi koji znaju u svakom trenutku gde se kretao. Videćemo koji je to datum kada Kornic tvrdi da je bio sa premijerom, gde su to bili, u koje vreme, u koje doba. Videćemo, možda on nije ni bio u zemlji u to vreme. Premijerovo kretanje je javna stvar, to se dokumentuje, obeležava, to znaju i mediji", rekao je Stefanović.
Naglasio je da ovde nije reč samo o aferi, već da je premijer optužen da je učestvovao u nekom podmićivanju i ucenjivanju što je, ističe, ozbiljna stvar.
"Postavlja se pitanje, ako je Aleksandar Vučić rekao istinu, ko je onda lagao i zašto i za čiji račun. Kada optužite premijera jedne zemlje za tako monstruoznu stvar to može da se završi samo na dva načina. Ili ostavkom premijera i vlade, ako je to tačno, ili, kao što će se u ovom slučaju pokazati, ja sam uveren, da nije tačno - neko za to mora da odgovara", rekao je Stefanović.
Smatra da Aleksandar Kornic nije "mozak operacije".
"Ne mislim da je on 'master majnd', on je samo nesrećno zloupotrebljen u ovome, isto kao što je učinio Kurir zloupotrebivši sliku Saše Obradovića, kojeg su nazvali nekakvim Brankom koji je bio veza. Čovek je došao šokiran kada su mu javili članovi njegove porodice da se pojavio na Kuriru", kaže Stefanović.
Upitan da li je neko iz inostranstva umešan u ovo, Stefanović je ponovio da istraga traje i da će policija i tužilaštvo istražiti slučaj do kraja.
"Utvrdićemo čiji su prsti u tome, ko to plasira, za čiji račun, čiji je interes da se to pojavljuje u medijima na lažan i potpuno instruisan način, sa krajnjim ciljem nanošenja zla", naveo je Stefanović.
Očekuje da MUP u narednih nekoliko dana sazna ko su i ostali akteri.
"Videćemo šta će Kornic reći dalje, da li će ostati pri svojim tvrdnjama, ili će se predomisliti, da li će ukazati na nekog trećeg...", kaže ministar.
Tvrdi da će istraga pokazati da niko ne može da destabilizuje zemlju.
"Ovo nije zemlja u kojoj će vladati kriminalci, već pravo i pravda", poručio je Stefanović.
Inače, Kurir je danas objavio da je premijer Vučić, sa još nekoliko osoba, pre dvadesetak dana tražio od Kornica da lažno svedoči i lažno optuži vlasnika tog lista Aleksandra Rodića.
Vučić je samoinicijativno otišao u policiju na saslušanje, gde se podvrgao poligrafskom testiranju. U međuvremenu je, zbog praćenja premijera Vučića uhapšen bivši pripadnik policije Republike Srpske i bivši pripadnik policije Srbije.
Povodom optužbi na račun Aleksandra Vučića, reagovali su članovi vlade, tužilaštvo i političke partije, a predsednik Tomislav Nikolić je izrazio zabrinutost zbog očiglednih pokušaja rušenja izvršne vlasti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Kornic na saslušanju, odbio poligraf

Izvor: Blic, 29.Nov.2015

Bivši direktor "Kurira" Aleksandar Kornic nalazi se u policiji na saslušanju, a odbio je poligraf, izjavio je večeras ministar unutrasnjih poslova Nebojša Stefanović...- Kornic se pojavio u policiji, u toku je saslušanje, a odbio je poligrafsko ispitivanje - rekao je ministar Stefanović za RTS.

Nastavak na Blic...

Kornic odbio poligraf

Izvor: Studio B, 29.Nov.2015

Bivši direktor "Kurira" Aleksandar Kornic nalazi se u policiji i u toku je njegovo saslušanje, kaže za RTS ministar Nebojša Stefanović. Ističe da je Kornic odbio poligrafsko testiranje...Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se Aleksandar Kornic...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.