Stefanović: Policija odlična, još da ima opremu

Izvor: Mondo, 21.Okt.2014, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Policija odlična, još da ima opremu

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović danas je naglasio da ne postoji nijedna situacija na teritoriji Srbije koju policija ne može da razreši, ali je istovremeno ukazao na tehnička ograničenja s kojima se policija suočava.

Foto: Beta/Dragan Gojić

Strefanović je, odgovarajući na primedbe u diskusiji na sednici Odbora Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost, napomenuo da su kamere koje prate bezbednost saobraćaja ili druge situacije od značaja za >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << održavanje bezbednosti, javnog reda i mira u vrlo lošem stanju i da ih nema dovoljno.

"Kada bude više kamera, onda će počinioci krivičnih dela više razmišljati o tome da će moći znatno brže i lakše da budu identifikovani", rekao je on, odgovarajući na primedbu predsednika Odbora za bezbednost Skupštine Vojvodine Miroslava Španovića da su na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija zakazale obaveštajne strukture i obzbeđenje na stadionu.

Ministar Stefanović se saglasio sa ocenom da je na utakmici bilo dosta propusta, ne samo na stadionu nego i u zatvorenom prostoru koji je koristio RTS tokom prenosa, ali je naglasio da je dobar deo odgovornosti na redarskoj službi koja nije obavila posao kako treba.

Kada je reč o incidentu u prenosu utakmice na RTS-u, kada je jedna osoba vređala premijera u živom programu, Stefanović je rekao da je po podacima policije neko uveo tu osobu u taj prostor, za šta je takođe bila odgovorna redarska služba, a ne policija.

Ministar je napomenuo da bi trebalo da bude pojačana saradnja policije sa skupštinskim odborima za bezbednost Vojvodine i Srbije i da je MUP spreman da tu saradnju intezivira.

On je, takođe, napomenuo da je MUP u veoma složenoj i teškoj situaciji jer, kako je rekao, dugovi koje je nasledio kada je došao na funkciju ministra su ogromni i ti finansijski problemi se usložnjavaju tako što svako obezbeđenje nekih događaja mnogo košta i sve se to plaća iz budžeta.

Član Republičkog odbora za bezbednost Bojan Kostreš naglasio je da je najvažnije da se sa ove sednice pošalje jasna poruka da su svi u državi jedinstveni da se takvi incidenti, koji su se desili na utakmici i posle utakmice, više ne mogu tolerisati.

Kada je reč o demoliranju niza objekata posebno u Vojvodini, on je istakao da je potrebno ta dela okarakterisati kao izazivanje verske, nacionalne mržnje i netrpeljivosti, a ne kako su neka tužilaštva to činila, kao oštećenje tuđe imovine, što povlači onda krivično a ne prekršajno gonjenje izvršioca tih dela.

Kostreš je naglasio da će tek na taj način država poslati jasnu poruku da se takve stvari više ne mogu događati.

Kostreš je napomenuo da su u vezi sa incidentima proteklih dana i vlast i opozicija prvi put bili jedinstveni u oceni da takvi incidenti i ponašanje huligana neće tolerisati. On je pomenuo da nisu dovoljne samo poruke o tome nego je najvažnije da će te stvari biti razrešene tek kada budemo obavešteni da su i kako su ti izgrednici kažnjeni.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.