Štednja i na lokalu

Izvor: RTS, 31.Mar.2012, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štednja i na lokalu

Najavljene mere za smanjenje budžetskog deficita neće obezbediti dovoljne uštede, ocenjuje Fiskalni savet. Zato je, kako navode, potrebno usvojiti i sprovesti i druge mere u pravcu fiskalne konsolidacije, koje bi uključivale i lokalne vlasti i javna preduzeća.

Dan pošto je Vlada donela mere kojima će pokušati da uštedi 15,7 milijardi dinara i tako budžet zadrži u dozvoljenom minusu, stručnjaci kažu da je dobro što su mere donete, ali da nisu dovoljne.

Ocena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Fiskalnog saveta je da će se ovim merama, čak i ako se u potpunosti sprovedu, uštedeti tri milijarde manje nego što je Vlada izračunala. Pritisnuta sve manjim prilivom novca u budžet, srpska vlada je morala da se pridruži brojnim zemljama koje su donele mere štednje - manje će trošiti na putovanja, nabavke, usluge.

U državnu kasu preusmeriće deo prihoda Uprave za trezor, ministarstava kulture i infrastrukture, fondova - za zaštitu životne sredine i za šume, geodetskog zavoda, direkcije za mere. Ali to nije dovoljno, kažu u Fiskalnom savetu.

Prvi pokazatelji ukazuju na to da bi deficit države u prva tri meseca mogao da bude oko 55 milijardi dinara umesto planiranih 26 milijardi, što već predstavlja odstupanje od cilja za prvi kvartal od oko 30 milijardi dinara.

Stoga mere planirane programom, kojima bi se deficit države smanjio za svega 15,7 milijardi dinara, neće biti dovoljne da vrate fiskalne tokove u potrebne okvire.

Zato je potrebno da se usvoje i sprovedu i druge mere u pravcu fiskalne konsolidacije, koje bi uključivale i ostale jedinice države i javnog sektora, lokalne vlasti, pa i javna preduzeća.

"Zakonom o finansiranju lokalne samouprave budžet je oštećen, smanjeni su njegovi prihodi za 40 milijardi dinara, a da nisu nađene zamene", kaže urednik sajta Makroekonomija Miroslav Zdravković.

Što se tiče novih mera, Zdravković kaže da su one iznuđene i dodaje da se njima šalje signal da Srbija, a ne ova vlada, ponaša odgovorno prema svojim poreskim zahvatanjima i potrošnji.

"Ono što je veoma pozitivno je da je vlada uvidela da ne možemo više da imamo povećanje prihoda rastom poreza jer je privreda u jako lošem stanju", kaže Ana Trbović sa Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju - FEFA.

"Ovo je početak. Potrebno je praviti uštede i na onim delovima budžeta koji nisu dotaknuti ovim merama to su plate i penzije u javnoj upravi. Povećanje starosne granice za penziju i smanjenje broja zaposlenih u javnim preduzećima", rekla je Trbovićeva.

Dileme nema, novu vladu čekaju bolne reforme, koje bi, kažu stručnjaci, njenih prvih šest meseci, umesto zlatnim, mogle da učine veoma neprijatnim.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.