Statut Vojvodine do kraja novembra

Izvor: RTS, 08.Nov.2009, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Statut Vojvodine do kraja novembra

Pošto je prihvaćena određena korekcija u Skupštini Vojvodine, Statut i Zakon o prenosu nadležnosti mogli bi da budu usvojeni do kraja novembra u Skupštini Srbije. Prema najavama iz republičkog parlamenta, sve stranke vladajuće većine glasaće za njegovo potvrđivanje.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović rekla je da će sutra poslanicima biti podeljen redigovani tekst Statuta Vovodine, kao i Predlog zakona o prenosu nadležnosti, da će prekinuti tekuću >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i za narednu sedmicu zakazati novu sednicu, na kojoj će ta dva akta biti razmatrana.

Bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić izjavio je da je predlog Statuta Vojvodine sa unetim izmenama u suštinskim pitanjima i u najvećem delu usaglašen sa Ustavom Srbije.

Vučetić je, kao primer, naveo da se sada u Statutu ne pominje formulacija da je Vojvodina evropska regija, ili da Vojvodina zaključuje međunarodne ugovore, već samo regionalne ugovore.

Takođe, ne govori se o tome da Vojvodina utvrđuje svoje izvorne prihode, već, kao što Ustav nalaže, izvorne prihode utvrđuje Republika posebnim zakonom... izbačena je formulacija da je Novi Sad glavni grad Vojvodine, a ubačen termin da je to glavni administrativni centar Pokrajine, naveo je Vučetić.

"Na kraju u članu 1. Statuta nova odredba glasi - Vojvodina je neodvojivi deo Srbije", rekao je Vučetić.

Podršku tekstu Statuta najavio je i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković, koji se ranije protivio prvobitnom tekstu tog akta.

Rekao je da će poslanici JS glasati "za", jer je u Statut uneta odredba da je Vojvodina neodvojiv deo Srbije, da Novi Sad nije glavni grad, već administrativni centar i da Vojvodina ne može da otvara međunarodna predstavništva bez saglasnosti Vlade Republike Srbije.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da očekuje da će Statut Vojvodine i Zakon o nadležnostima dobiti snažnu podršku i u Skupštini Srbije.

Iz Koalicije SPS-PUPS-JS najavili su podršku zakonskim predlozima. Šef poslaničkog kluba SPS-JS Branko Ružić ranije je najavio da će poslanici socijalista glasati za Statut Vojvodine, a šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković složio se sa koalicionim kolegom.

Šef poslaničkog kluba manjina i poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor istakao je da je za tu stranku najbitnije to što će Pokrajina imati više od 150 novih nadležnosti.

O korekciji predloga Statuata Vojvodine u pokrajinskom parlamentu, usvojenog 14. oktobra prošle godine, juče je glasalo 105 poslanika - za je bilo 84, protiv 20, a jedan poslanik nije glasao.

Vojvodina je Statutom dobila status neodvojivog dela Srbije, mogućnost da ima predstavništvo u Briselu, ali uz saglasnost Vlade Srbije.

Moći će da potpisuje međuregionalne sporazume, da osnuje razvojnu banku i sopstvenu akademiju nauka. Umesto Izvršnog veća, Vojvodina će imati Vladu, donosiće prostorne i regionalne planove.

Dobila je nadležnost u obrazovanju, vodoprivredi, šumarstvu, lovu i ribolovu. Moći će da odluči o sopstvenoj teritorijalnoj organizaciji.

Stav opozicije nepromenjen

Opozicija je ostala pri stanovištu da je Statut Vojvodine protivustavan i da će dovesti do stvaranja, kako su naveli, "države u državi".

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da ta stranka neće glasati za Statut Vojvodine i da će radikali "učiniti sve da taj akt ne budu usvojen u Skupštini Srbije, jer vodi stvaranju nove federalne jedinice na teritoriji Srbije".

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je "vladajući režim" potvrđivanjem Statuta Vojvodine, koji "za cilj ima stvaranje države u državi", napravio veliku štetu i pokrajini i Srbiji, ocenivši da će "biti težak posao vratiti duh separatizma u bocu".

Ocenio da će Srbija "ubuduće imati dve vlade, dve nacionalne akademije, latinično pismo u Vojvodini kao osnovu za stvaranje novog identiteta, što sve zajedno daje poseban separatistički pečat Statutu Vojvodine.

Naprednjaci su istakli da je zaključak o usaglašavanju Statuta sa Zakona o nadležnostima doneo samo kozmetičke promene, kojima se ne može sakriti "antiustavan karakter tih akata".

Član pravnog saveta Srpske napredne stranke Marko Đurić je rekao da bi se usvajanjem tih akata svi poslovi državne uprave, kao i imovina Republike, preneli na Pokrajinu, čime se, kako je ocenio, stvara država u državi.

Stav Nove Srbije iznela je potpredsednica stranke Dubravka Filipovski, koja je rekla da će poslanici NS glasati protiv predloga Statuta Vojvodine i Zakona o utvrđivanju nadležnosti, jer su protivustavni i predstavljaju "dalju dezintegraciju Srbije".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pastor: SVM će glasati za Statut

Izvor: B92, 08.Nov.2009

Balint Pastor (FoNet, arhiv)..Beograd -- Šef poslaničkog kluba manjina i poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor kaže da će poslanici SVM-a glasati za Statuta Vojvodine u Skupštini Srbije... Pastor smatra da je najbitnije to što će Pokrajina imati više od 150 novih nadležnosti. On...

Nastavak na B92...

Statut, drugi put

Izvor: Danas, 08.Nov.2009

Skupština Vojvodine usvojila je u subotu uveče dvotrećinskom većinom izmene 11 članova Statuta Pokrajine, usvojenog još 14. oktobra prošle godine. Predlog statuta usaglašen je s Predlogom zakona o nadležnostima Vojvodine i uskoro će se konačno naći na dnevnom redu Skupštine Srbije. Pošto...

Nastavak na Danas...

Statut Vojvodine u Skupštini 16. novembra

Izvor: Blic, 09.Nov.2009, 08:50

Predlog Statuta Vojvodine i predlog zakona o utvrđivanju nadležnosti pokrajine na dnevnom redu parlamenta biće od 16. novembra, kaže za „Blic" predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović. Ona dodaje da će biti obezbeđena skupštinska većina, ali da se ne može proceniti koliko...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.