Stari traktori - opasnost na drumu

Izvor: RTS, 06.Okt.2015, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari traktori - opasnost na drumu

U vreme radova na njivama, najveći broj udesa sa učešćem traktora u saobraćaju dešava se uglavnom zbog tehničke neispravnosti tih mašina. U takvim nesrećama život je izgubilo čak osam odsto ukupnog broja ljudi stradalih u saobraćajnim udesima.
Ivica Krišan, poljoprivrednik iz Kikinde, poseduje dva traktora. Reklo bi se da je relativno dobrostojeći, ali činjenica da su oba traktora stara skoro >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << četiri decenije u velikoj meri menja sliku o Krišanovom imovnom stanju. Kaže da je traktore teško održavati - ne može kupiti gume, akumulatore, a ni filtere ne menja redovno, jer je sve skupo.

"Velike su kazne za vožnju neispravnog traktora, tako da mi paori često koristimo mobilne telefone kako bismo proverili ima li ili nema policije, da bismo prošli drumom do njive", priznaje Krišan.
Vredne pažnje su i improvizacije tokom tehničkog pregleda i registracije traktora. Siniša Grastić, iz Privrednog društva AMSS "Bana" d.o.o., predočava da se traktoristi dovijaju na razne načine kako bi registrovali mašinu:
"Neretko pozajmljuju jedan drugom gume samo radi registracije, a onda ih vraćaju, čime zamajavaju i nas i sebe."
Vladimir Stevanov, iz Odeljenja saobraćajne policije PU Kikinda, ističe da vozači traktora prilikom učešća u saobraćaju moraju biti propisno osvetljeni, uz korišćenje žutog rotacionog svetla:
"Ukoliko tokom aktuelnih poljoprivrednih radova nanesu bilo koju materiju na kolovoz, u obavezi su da je istog momenta uklone inače će biti sankcionisani po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima."
Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, prethodne dve godine u saobraćajnim nesrećama sa traktorima u Srbiji je poginulo devedeset ljudi.
rts.kikinda@rts.rs  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.