Štampa na nemačkom: Brnabićeva – rafinirani šahovski potez Vučića

Izvor: RTS, 19.Jun.2017, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štampa na nemačkom: Brnabićeva – rafinirani šahovski potez Vučića

Izbor Ane Brnabić za novog mandatara Vlade rafiniran je šahovski potez predsednika Aleksandra Vučića, jer je ona stručna, međunarodno dobro "umrežena", uzdignuta iznad "stranačke močvare" i apsolutno lojalna Vučiću, ocenjuje štampa na nemačkom jeziku.
"Beograđanka, koja tečno govori engleski i ruski, i ima diplomu britanskog univerziteta u Halu, nema političku moć u rukama", konstatuje list >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Handelsblat i ocenjuje da to ostavlja prostor predsedniku Srbije za uticaj na vladu.

Švajcarski dnevnik Noje cirher cajtung takođe ističe da Brnabićeva "nema moć u kući", te da je zavisna, jer ju je "postavio Vučić, i on u svakom trenutku može da je smeni".
Ipak, smatra list, ona ima "unutrašnju nezavisnost" i, ukoliko situacija za nju postane neprihvatljiva, u svakom trenutku može da podnese ostavku.
Noje cirher cajtung navodi da je Brnabićeva zasad "neispisani list", jer je tek u avgustu postavljena na čelo Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, od kada je radila na digitalizaciji i povećanju efikasnosti državne administracije.
Prvi uspesi su bili vidljivi, navodi Noje cirher cajtung, ali smatra da je Brnabićeva imala premalo vremena da dokaže sebe i svoju probojnost, dok ju je njena bliskost sa IT sektorom podstakla da se uspešno založi za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u školama.
Autor teksta postavlja pitanje da li je Ana Brnabić "Vučićeva marioneta" i smatra da je to moguće, "ali ne mora obavezno biti tako", jer, "za razliku od svog slabijeg protivkandidata, ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, ona nije kompromitovana i nema čime da bude ucenjena".
List dalje piše da su gejevi i lezbijke u Srbiji uzdržano reagovali na imenovanje i da je Brnabićeva još kada je ušla u Vladu rekla da ne vidi sebe kao gej-ministarku i da pitanje istopolnog braka ne spada u njen resor.
"Ona poznaje važeća pravila i poštuje tabue. Ipak, ona svojom ličnošću pomaže da se promeni predstava prema kojoj šef Vlade mora biti muškarac, a ako je žena, onda bar majka, a ako je homoseksualna, onda samo u tajnosti. Za spoljno delovanje Srbije, bar na Zapadu, ona predstavlja dobitak", smatra švajcarski list.
List Nojes Dojčland piše da se Vučić, i pored otpora Srpske pravoslavne crkve, pa i unutar svoje stranke, svesno odlučio za proevropsku, politički neiskusnu, ali uspešnu ministarku.
Prema tom listu, ona važi za stručnu, međunarodno dobro umreženu, uzdignutu iznad beogradske "stranačke močvare" – i apsolutno lojalnu Vučiću", a list navodi i da je ona zahvalila predsedniku na "ogromnom poverenje i rekla da joj je čast da služi svojoj zemlji."
List navodi da je ona, kao ekspert za državnu upravu i lokalnu samoupravu, studirala u SAD i Velikoj Britaniji, a počela karijeru još pre nego što je prešla u politiku.
Nojes Dojčland podseća da je bila rukovodilac projekata organizacije za razvojnu pomoć USAID i direktorka jedne firme za elektrane na vetar u SAD, te da je raniji poslodavci hvale kao kompetentnu u timskom radu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nemački mediji o Ani Brnabić: Beograđanka, stručna, međunarodno dobro "umrežena"

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jun.2017

"Za spoljno delovanje Srbije, bar na Zapadu, ona predstavlja dobitak"..Izbor Ane Brnabić za novog mandatara vlade rafiniran je šahovski potez predsednika Aleksandra Vučića, jer je ona stručna, međunarodno dobro "umrežena", uzdignuta iznad "stranačke močvare" i - apsolutno lojalna Vučiću, piše...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.