Šta sve mogu dronovi

Izvor: RTS, 24.Okt.2014, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta sve mogu dronovi

Preteča današnjeg drona ili multikoptera, kako ga radije nazivaju njegovi tvorci, bile su igračke na daljinsko upravljanje. Dodavanjem složenijih komponenti poput dži-pi-esa, stabilizatora kamere stvorene su ozbiljnije igračke. Dronovi imaju široku pozitivnu primenu.

Posle incidenta na utakmici Srbija-Albanija, zainteresovali smo se za bespilotne letelice. Ta oblast u našoj zemlji prilično je uređena - propisano je kako bi dronovi trebalo da se koriste i uvoze u zemlju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Bi-Bi-Si je prišao blizu statui Isusa u Brazilu, ali ne uz pomoć krana, helikoptera, već drona.

Miodrag Rakić iz "Helis angels" kaže da dronovi mogu da priđu većini objekata na nepristupačnim terenima, naprave dobru sliku i vrate se nazad. 

Preteča današnjeg drona ili multikoptera, kako ga radije nazivaju njegovi tvorci, bile su igračke na daljinsko upravljanje. Dodavanjem složenijih komponenti poput dži-pi-esa, kontrolera ili stabilizatora kamere stvorene su ozbiljnije igračke. I upravljanje njima je ozbiljnije.

"Elektromotori moraju da budu stavljeni u stanje pripravnosti i da počnu polako da se vrte, što znači da su spremni za poletanje. Polako dajem gas i tu smo poleteli, onda ga stavljam u mod gde on sam reguliše visinu", objašnjava Rakić.

Kod nas je postao slavan zbog jednog neslavnog uzletanja i sletanja. Zloupotrebe se ne mogu sprečiti, ali njegovi tvorci više vole da govore o koristima multikoptera.

"Gde bi još moglo da se koristi - na primer u polju agrikulture i nadgledanja dalekovoda, zagrevanja, potrošnje itd", rekao je Rakić, dodajući da ima široku pozitivnu primenu.

Nove tehnologije, u ovom slučaju leteće, zahtevaju i nove propise - u svetu im se već prilagođavaju. Iako se u našem zakonu pominju bespilotne letelice, donet je pre pojave prvog multikoptera u Srbiji.

"Voleo bih da vidim neki vid nadgledanja - da se registruje gde bi procedura morala da bude jednostavna jer su jeftine stvari, koštaju od par stotina do par hiljada evra", kaže Rakić.

Nove propise priželjkuju i zbog drugih stvari - ljudska greška je, kažu, uvek moguća, a sve što leti može i da padne.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.