Šta činiti kad dete nestane

Izvor: RTS, 25.Dec.2014, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta činiti kad dete nestane

Svakog dana policiji u proseku bude prijavljen nestanak šest osoba. Maloletna Nina Živković pronađena je živa i zdrava, dok se za mladićem iz Gornjeg Milanovca i dalje traga. Policija apeluje na roditelje da se i sami uključe u potragu. Stalnim izveštavanjem o nestanku mediji mogu da pomognu u pronalasku deteta, kažu u "Astri".

Posle trodnevne potrage, u Šapcu je pronađena maloletna Nina Živković iz Beograda. U policiji kažu da je devojčica živa i zdrava vraćena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << porodici. Njen nestanak je prijavila sestra.

U potragu za Ninom krenuli su policijski inspektori, a prijatelji i rodbina su pokrenuli veliku kampanju na društvenim mrežama. Kako je utvrđeno, ona je napustila glavni grad i otišla u Šabac.

"Koliko sam informisan, za sada, ona je nepovređena. Šta su bili tačno motivi te devojčice da pobegne od kuće – to su neki, koliko sam razymeo, porodični razlozi, lični razlozi", rekao je ministar Nebojša Stefanović.

Prošle godine je beogradska policija imala 521 prijavu nestanka. Rešeno je 511 slučajeva. Posle dobijene prijave, inspektori u potrazi za informacijama proveravaju sve detalje, obilaze zdravstvene ustanove, prihvatilišta, svratišta.

"Porodice uglavnom od nas čekaju informacije, ne trudeći se ponekad da se i same angažuju u pronalasku svog deteta. One mnogo više znaju kuda im se dete kretalo, gde su drugari tog deteta, gde se deca inače i najčešće pronalaze, jer ona se međusobno ispomažu u tim slučajevima", kaže Saša Irević iz Policijske uprave za Grad Beograd.

Prvi sati po nestanku ključni su u potrazi, tvrde u Nevladinoj organizaciji "Astra". Veruju da bi sistem koji postoji u mnogim evropskim zemljama i Srbiji dobrodošao.

"U Grčkoj se taj sistem, prema informacijama koje imamo, sprovodi kroz organizaciju koja pušta signal, pa mediji zaustavljaju program na svaka četiri sata i objavljuju informacije o nestalom detetu. To se ne radi uvek, već mora da postoji saglasnost roditelja", kaže Katarina Ivanović iz "Astre".

Posle prijave roditelja, još se traga za devetnaestogodišnjim mladićem Božom Ilićem iz takovskog sela Ručići, koji je nestao pre pet dana. Mladić je neobučen i bos otišao iz kuće u nepoznatom pravcu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta uraditi kada dete nestane?

Izvor: Mondo, 25.Dec.2014

Svakog dana policiji u proseku bude prijavljen nestanak šest osoba. Maloletna Nina Živković pronađena je živa i zdrava, dok se za mladićem iz Gornjeg Milanovca i dalje traga...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock..Policija apeluje na roditelje da se i sami uključe u potragu. Stalnim izveštavanjem...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.