Srpska slikarka u Engleskoj

Izvor: RTS, 27.Mar.2015, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska slikarka u Engleskoj

Novosadska slikarka Maria Malešević Čučulis pripada talasu mladih vojvođanskih apstraktnih umetnika nespornog i raskošnog talenta. Jedinstvene predstave i motivi na Marijinim slikama privukle su pažnju inostranih kritičara, koji su je pozvali da svoje radove predstavi na tradicionalnoj svetskoj izložbi moderne umetnosti NEW ARTIST FAIR u Engleskoj.
Na konkurs za ovu uglednu umetničku smotru prijavilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se preko dve hiljade umetnika.

Platna i akvarele Marie Malešević Čučulis njen kolega Zoran Tairović vidi kao "nesputanu igru radoznalog pustolova", dok za Miloša Zupca, književnog i likovnog kritičara, Marijine slike "plene bogatstvom kolorita, maštovitošću i snagom širokih poteza".
Motivi na Marijinim platnima su uglavnom elementi prirode ili objekti, što je razumljivo s obzirom da je Marija građevinski inženjer. Zapaža i voli zgrade, mostove, puteve, ulice i
kuće. To je, kaže, inspiriše.
"Što se tehnike tiče, najviše volim ulja na platnu i akvarel, mada mi, kao i svakom umetniku, prija i kombinacija raznih tehnika", objašnjava slikarka.
Maria tečno govori grčki, japanski i engleski jezik. Jedina iz Srbije dobila je poziv za učešće na prestižnoj međunarodnoj izložbi NEW ARTIST FAIR u Kandid galeriji u Londonu, od 27. do 29. marta.
Njeni akvareli i ulja na platnu, kao srećan spoj mladalačke samouverenosti i likovne senzibilnosti, nesumnjivo će i na internacionalnoj sceni biti zapaženi kao zalog jedne lepe i produktivne stvaralačke budućnosti.
rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.