Srpska posla ometaju asfaltiranje

Izvor: Danas, 07.Apr.2016, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska posla ometaju asfaltiranje

Valjevo - -

Asfalt u 21. veku ne bi trebalo da je veliki izum već stanje put koje se podrazumeva. Ipak veliki broj gradskih ulica u Valjevu pripada privatnim licima i u njima nije moguće asfaltiranje. Vlasnici žele da još jednom naplate svoje, a Grad već dve godine na sudu pokušava da reši problem klizišta u Mariborskoj ulici.


Najdrastičniji primer pokazan je odmah nakon poplave u Valjevu 2014. godine kada je klizište odnelo deo Mariborske ulice u Valjevu i >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << praktično potkopalo dva stambena objekta, a u potpunosti prekinulo funkcionisanje za niz domaćinstava. Vlasnici puta uslovili su gradsku Direkciju da za njihove potrebe otkupi komšijsku parcelu do njihove kako bi za samo njihove potrebe bio urađen put kroz komšijsko dvorište. Jedino u tom slučaju oni će dozvoliti sanaciju puta. Direkcija je pravdu za stanovnike Mariborske ulice i ugrožene stambene objekte potražila na sudu tražeći utvrđivanje hitnosti mera sanacije, a vlasnici puta su uzvratili kontra tužbom. Petrović Dragomir iz Pričevića tužio je Direkciju za neovlašćeni ulazak u posed. Pod izrazom posed misli se na samu površinu koju zauzima ulica. Do danas problem u Mariborskoj nije rešen.

- Kako živimo? Pa dovoljno je da kažemo da smo ogrev prenosili na rukama. Sve smo pokušali, grad je hteo da pomogne, ali nisu mogli. Do kad će ovo ovako biti Bog zna, priča jedan od meštana Mariborske.

Suvlasnica puta Ljubica Petrović pre dve godine novinarima je izjavila da kad njoj budu uradili put, ona će dozvoliti sanaciju. Na konstataciju da se lako može reći da ona koristi priliku da dobije asfalt do kuće Ljubica je odgovorila: "Ne znam ja. Oni nek pitaju tamo komšije pa nek vide šta će".

Poslednjih dana u Valjevu su asfaltirane dve ulice na čije se rešenje imovinsko pravnih odnosa čeka više od četiri godine. Slika da je u pojedinim ulicama asfaltni zastor postavljen do polovine ili u samo jednom delu ulice nije tako retka, a problem nastaje u nameri vlasnika parcela da gradu prodaju delove tih ulica. Mesna zajednica Gradac trenutno ima oko 50 malih ulica u privatnom vlasništvu. Po zakonu nije moguće da Grad izvodi bilo kakve radove u njima, a nerešeni imovinsko pravni odnosi godinama koče razvoj.

- Neke ulice su prosto nerešive za Grad Valjevo. Majevička je jedna od četiri koje smo pokušavali da rešimo. Nažalost nismo uspeli da se dogovorimo sa jednim od vlasnika, ali smo uspeli sa vlasnikom na drugu stranu ulice, tako da imamo bar jedan izlaz na centralnu Radničku ulicu. Ovde smo uradili 260 metara ulice i ostalo je još dvesta metara koje treba uraditi, ali dogovora nije bilo, rekao je novinarima direktor Direkcije Dragan Jeremić.

Vlasnici ulica uglavnom traže visoku materijalnu naknadu za svoje delove, dok grad u ovom trenutku nema novca za tu vrstu otkupa.

- Ovo su klasična srpska posla. Ljudi ostaju bez asfalta u jednom delu ulica, ali mi tu ne možemo ništa. Oni će živeti u blatu i prašini, mi smo imali dobru volju i nameru, ali ako neko neće da mu se asfaltira ulica ispred kuće, mi tu ne možemo ništa Ako moramo da pravimo sporazume sa onima koji imaju parcele tamo gde su javna društvena dobra i objekti, ne moramo to da radimo u malim ulicama, objašnjava Jeremić.

U protekle četiri godine Direkcija je uradila 104 ulice u gradu.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Inat ometa asfaltiranje

Izvor: Danas, 07.Apr.2016

Valjevo - - Asfalt u 21. veku ne bi trebalo da je veliki izum već stanje put koje se podrazumeva. Ipak veliki broj gradskih ulica u Valjevu pripada privatnim licima i u njima nije moguće asfaltiranje. Vlasnici žele da još jednom naplate svoje, a Grad već dve godine na sudu pokušava da reši problem...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.