Srpska opozicija, inicijative i dometi

Izvor: RTS, 21.Avg.2014, 01:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska opozicija, inicijative i dometi

Inicijativa DS-a za smenu političara, koji više od dve decenije "građanima kroje kapu", različito se ocenjuje u javnosti. Stranke na vlasti je vide kao neozbiljnu, dok je u LDP-u odbacuju. Analitičari smatraju da je pametnije fokusirati se na obrazovanje opozicionog bloka.

Lider DS-a Bojan Pajtić smatra da su se svi već izmenjali na vlasti i svi sa svakim bili u koaliciji. Stanje u privredi, kulturi, obrazovanju i zdravstvu je gore nego pre četvrt veka i zato svi treba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da odemo, dodaje Pajtić.

Prvo pitanje je ko bi prvi? Da li će lider demokrata ličnim primerom ostaviti prostora za neukaljane? Od lidera DS-a Bojana Pajtića kratka poruka - videćete. Od saradnika ima podršku u stavu da razočarani građani traže promene, ali ne i u uverenju da je to do kraja ostvarivo.

"DS nije stranka u najavi. Mi ne najavljujemo nego je prirodno da ako se nešto odluči da se to saopšti u prezentu", poručuje potpredsednik demokrata Borislav Stefanović.

U sadašnjosti, vlasti sa ubedljivom većinom, predlog prvog demokrate nije interesantan, a ni previše ozbiljan. Kažu, Pajtić zaboravlja kako demokratija funkcioniše.

Aleksandar Jovičić iz Srpske napredne stranke ističe da je demokratija je u Srbiji jasno dokazala da se predstavnici biraju po volji građana. SNS je dobio 50 odsto glasova na izborima što je dokaz poverenja, konstatuje funkcioner naprednjaka.

Đorđe Milićević iz Socijalističke partije Srbije smatra da DS očigledno ima vremena i dodaje da socijalisti nemaju ništa protiv neka se time bave na svojim stranačkim odborima.

Vanparlamentarna Liberalno-demokratska partija nije htela za RTS da govori o Pajtićevoj inicijativi.

Saopštenjem je odbacuju tvrdeći da nema smisla da se sa političke scene povuku oni koji su vodili ispravnu politiku. Predlažu još jednom ujedinjenje opozicije, ali ni o tome ne žele javno da govore.

Za stranku koja se i dalje doživljava kao stožer opozicije to je nužno, ali samo sa partijama koje, kako kažu, ne koketiraju sa vlašću.

"Ako se to ne desi mislim da će se Srbija pretvoriti u partijsku državu u kojoj je besmisleno voditi ove mikroratove među ostacima ubijene opozicije", ocenjuje Borislav Stefanović.

Ideju da se političari dugog staža i slabog rezultata povuku sa pozicija, Đorđe Vuković iz Cesida doživljava kao naivnu.

U inicijativi za organizovanje opozicionog bloka, tvrdi, ima i više smisla, a i veće su šanse za uspeh. Ali za to ima uslova koji prevazilaze njihove moći.

Prema njegovim rečima, jako je teško videti u ovom trenutku jasan opozicioni blok bez nekog ozbiljnog faula vlasti koji može da ujedini desnicu i stranke oko DS-a.

Ujedninjenje je verovatno najčešće pominjana nicijativa opozicije, ali i najčešće izigrana. Osim lokalnih saveza - na republičkom nivou samo je jednom doživela uspeh.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.