Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jul.2016, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin mu prodao priču o “zlatnoj groznici”: Muškarac iz BiH rasprodao imovinu u potrazi za zlatom

Bilo je potrebno mnogo truda da Sud u austrijskom St. Poltenu natjera 54-godišnjeg Srbina da prizna djelo.

Na kraju je to učinio i dobio uslovnu kaznu u šta je uračunato deset mjeseci provedenih u pritvoru. Izrečena mu je i obavezan psihoterapijski tretman. Ali, najviše će ga pogoditi novčana odšteta žrtvi koja iznosi 131.400 evra.

Ovakva presuda mogla je samo djelimično da zadovolji njegovu žrtvu – muškaraca iz BiH iz okruga Tuln.

Sve je počelo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kada su se bivši zemljaci našli na iskopavanju zemlje u potrazi za zlatom. Muškarac iz BiH je od prijatelja zatražio da neke iskopane uzorke ispita u specijalizovanim laboratorijama u Srbiji.

Kakva greška. Srbin je brzo otkrio da nema govora o zlatu, ali je donio pogrešan nalaz da se zaista radi o uzorku plemenitog metala. To je privuklo muškarca iz BiH da uloži silan novac u biznis iskopavanja zlata, pri čemu je logističku opremu nabavljao lažni prijatelj iz Srbije.

Muškarca iz BiH je uhvatila “zlatna groznica” pa je prodao kuću u BiH i zemlju u Austriji, pozajmljivao novac od rodbine, prijatelja, šefa kompanije u kojoj je radio, a sav novac investirao kod navodnog prijatelja.

Kada je jednom upitao Srbina gdje je otišlo njegovih 30.000 evra, ovaj je iscenirao obračun u šumi u kojem je novac navodno završio kod pripadnika srpske tajne policije.

Tokom suđenja kao olakšavajuća okolnost za optuženog uzeto je mišljenje psihijatra da Srbin boluje od paranoidne psihoze.

Toliko je ubjedljiv u svojim lažima da žrtva mora imati visok koeficijent inteligencije da shvati da je riječ o prevarantu.

(Meinbezirk.at)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.