Srbin juri teroriste po Australiji

Izvor: Vesti-online.com, 31.Okt.2014, 03:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin juri teroriste po Australiji

Pavle Jevtović, ličnost u vrhu borbe protiv kriminala, dobio je novo zaduženje - da se suoči sa sve većim brojem Australijanaca koji šalju pare u inostranstvo kako bi finansirali terorističke grupe. Kako je saopštio melburnski "Herald san", Jevtović je novi šef Australijskog centra za izveštaje i analize (novčanih) transakcija (AUSTRAC).

Jevtović ne da australijski novac teroristima

 

Prema rečima ministra pravosuđa Majkla Kinena, koji je postavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Jevtovića, njegovo prioritetno zaduženje biće da otkrije i zaustavi slanje para iz Australije za finansiranje Islamske države i drugih terorističkih organizacija.

- Njegove 33 godine u policiji i obaveštajnim operacijama aktiviraće novi pravac za AUSTRAC - naglasio je ministar.

 

Privatni sektor

Jevtović će, navodi ministar, takođe stupiti u dodir sa privatnim sektorom jer je od kritičnog značaja da se "borba protiv finansiranja terorista i pranja novca vodi kroz partnerski odnos sa privatnim sektorom".

- Čestitam Jevtoviću na njegovom imenovanju za izvršnog direktora organizacije koja igra vitalnu ulogu u zaštiti Australije od pretnji po nacionalnu bezbednost i opasnog i organizovanog kriminala - poručio je ministar.

Tokom 28 godina u Australijskoj federalnoj policiji, Jevtović je držao niz rukovodećih položaja i bivši je pomoćnik direktora Biroa za integritet policije u Viktoriji. On je i izvršni direktor operacija pri Australijskoj komisiji za borbu protiv kriminala i donedavno je tokom sedam meseci bio i vršilac dužnosti izvršnog direktora komisije.

- Teroristi i kriminalci ne mogu da deluju bez sredstava i Jevtović ima jasnu sliku kako da se osigura da AUSTRAC bude celovit deo naše nacionalne bezbednosti i mreža borbe protiv kriminala koja će ugasiti tokove novca. Jevtović je donedavno bio odgovoran za specijalnu jedinicu Eligo pri Australijskoj komisiji za borbu protiv kriminala koja je sprečila ozbiljne operacije pranja para u Australiji i zaplenila više od 600 miliona dolara u kešu i drogi - objasnio je ministar.

Kinen ističe da je među Jevtovićevim prioritetima upotreba najnovijih investicija od 20 miliona dolara koje koaliciona vlada ulaže da podigne sposobnost AUSTRAC da zaustavi tokove keša iz Australije za teroriste, kao i da razbije pranje para kojim organizovani kriminal finansira trgovinu drogom.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.