Srbiji 15 dana za hapšenje radikala

Izvor: Vesti-online.com, 11.Feb.2016, 01:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji 15 dana za hapšenje radikala

Treća rasprava po zahtevu Tribunala o izručenju Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića bila je burnija od prethodnih. Predsedavajući sudskog veća Alfonso Ori je sipao otrovne strele na račun Srbije, a koordinatoru Pravnog tima Saši Obradoviću je zabranio da objasni koje je korake Srbija do sada učinila.

- Srbija je imala samo jedan zadatak - da ih uhapsi, a u tom pogledu ništa nije uradila - rekao je Ori.

Obradović je pokušao da kaže da Srbija i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << čeka odgovor predsednika Tribunala na pismo iz decembra 2015. i predlog da se slučaj ustupi domaćem pravosuđu. Naveo je da Vlada mora da vodi računa o "političko-bezbednosnim aspektima" saradnje s Tribunalom, budući da smatra da "situacija od kraja 2014. nije nimalo jednostavna".

- Srbija ne čini ništa da optužene izruči Tribunalu. Vaše pismo od 2. februara i dopisivanje sa predsednikom Tribunala ne suspenduje međunarodne obaveze Srbije i ne oslobađa je dužnosti izvršavanja naloga - oštro je Obradoviću odgovorio Ori. On je kazao da je Srbija "sama stvorila problem".

- Vaša obaveza je da optužene uhapsite do 24. februara i tada nećete imati potrebu da nas izveštavate šta radite. U suprotnom, mi ne nameravamo da sedimo ovde još godinu dana i slušamo vaša objašnjenja koja nemaju veze sa njihovim hapšenjem - odbrusio je Ori na pitanje Obradovića šta bi dvonedeljni umesto prethodnog mesečnog izveštaja Hagu trebalo da sadrži ukoliko sudsko veće zanima isključivo hapšenje optuženih.

- Ovo Veće neće dozvoliti da čeka dok vi ne odlučite da je došao pravi trenutak da ih uhapsite - zaključio je Ori.

Sudija Bakone Moloto je dodao da Haški tribunal od Srbije ne očekuje samo da troje radikala uhapsi, već i da ih odmah sprovede u Hag.

Obradović je rekao i da Vlada "nije razumela" zbog čega je prijavljena za nesaradnju kada to nije učinjeno u slučaju Francuske koja je takođe odbila da izruči svoju državljanku, Florans Artman.

- Za ljude u Srbiji to je dokaz da nisu sve članice UN ravnopravne pred Tribunalom - podvukao je zastupnik Srbije.

Orija to nije uopšte zanimalo.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.