Srbija, zemlja talentovanih IT inženjera

Izvor: Mondo, 03.Jun.2015, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija, zemlja talentovanih IT inženjera

IDG Connect otkriva zašto je baš Srbija odabrana za jedinu destinaciju u Jugoistočnoj Evropi za osnivanje centra jedne od najvećih svetskih kompanija, u kojem naši inženjeri razvijaju softver i aplikacije.





IDG Connect, deo najveće svetske medijske kuće o tehnologijama, otvarajući tekst prelepom slikom jednog od beogradskih mostova donosi priču o Srbiji i Razvojnom centru kompanije Microsoft u našoj zemlji, koju su prenele Novosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << U razgovoru sa Draganom Tomićem, direktorom Microsoft Razvojnog centra, IDG Connect otkriva zašto je baš Srbija odabrana za jedinu destinaciju u Jugoistočnoj Evropi za osnivanje centra u kojem naši inženjeri razvijaju softver i aplikacije koje koriste milioni ljudi širom sveta. Recimo, Microsoft Translator, koji korisnicima računara i telefona omogućava da prevode pomoću kamere u realnom vremenu.

Portal navodi da "zaposleni u Microsoft razvojnom centru u Srbiji slave 10 godina od njegovog osnivanja, ali je malo verovatno, sem ukoliko niste iz Srbije, da ste znali da jedna od najvećih svetskih softverskih kompanija tamo ima značajno prisustvo".

Dragan Tomić, direktor Microsoft razvojnog centra Srbija, objašnjava postojanje Centra kao neobičnu, modernu verziju dijaspore sa srpskim Microsoft inženjerima, koji su se vratili iz SAD, i dobili dozvolu da nastave rad u domovini. Iako nije ni na jednoj od mapa tehnoloških centara, prema rečima Dragana Tomića, osnovni razlog za otvaranje centra baš u Srbiji je talenat. "Obično je reč o akviziciji ili već postoji veliko tržište ili stotine godina istorije i izvrsnosti, što prouzrokuje da se novi istraživački centar pojavi na nekom mestu. Kada smo mi bili u pitanju - reč je o talentu. Mi imamo najveći broj pobednika na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike, matematike i fizike za nadarene učenike po glavi stanovnika. Nigde drugde nećete to naći takvu koncentraciju izvrsnosti".

Jedan od najpoznatijih projekata na kojima je srpski centar radio je i Translator za Windows mobilne telefone. Translator je potekao od šireg projekta poznatijeg kao Computer Vision, u kojem su srpski stručnjaci takođe imali vodeću ulogu, i koji je namenjen prepoznavanju slika, video sadržaja i objekata.

Srpski stručnjaci pomažu u razvoju Microsoft Azure, a SQL Server mehanizam baze podataka je delom napravljen u Srbiji. "Mehanizam SQL Servera je kao BMW motor, i jedna trećina svakog tog motora je izgrađena ovde - to je ekvivalent o kojem govorimo. Mi ostajemo duže na poslu, radimo više, isporučujemo više. Sarađujemo sa akademskom zajednicom, imamo programe za stažiranje, i radimo na razvoju tih mladih ljudi. Mi smo primer šta zemlja sve može da postigne".

Foto: Microsoft. Microsoft Development Center Serbia - Translator app tim.

Tomić navodi da Srbija po broju stanovnika može da se uporedi sa Izraelom, ali zaostaje za tom zemljom u pogledu definisanja tehnologije kao ekonomske sile. Srbiji je potrebno više inženjera, kaže Tomić, i podrška koju Vlada pruža Microsoftu navodi ga da bude optimističan u pogledu poboljšanja situacije "odliva mozgova" u druge zemlje, posebno SAD, navode Novosti.

"Mi u Microsoft razvojnom centru iskreno verujemo da Srbija može da postigne više i na evropskoj i na globalnoj sceni. Naš cilj je da posao i projekte izvršavamo vrhunski, kako bi se tokom narednih dekada transformisala slika o našoj zemlji, kao i uticaj koji ona može imati. Kada sam odlučivao da li da se vratim u Srbiju i pridružim Razvojnom centru, nisam video samo malu grupu inženjera koja radi na interesantnim izazovima. Video sam priliku da ispričam našu priču, i da na taj način pomognem ljudima da vide da Srbija može da radi na svetskoj sceni kao mnoge druge razvijene zemlje".

Postati član Razvojnog centra nije lako, jer se biraju samo najbolji, ali zato zaposleni u ovom Centru imaju uslove za rad kakvi u Srbiji nisu česti. MONDO ekipa zavirila je kamerom u posebno dizajniran i osmišljen prostor, a na snimku ćete videti i kako izgleda velika prostorija za druženje i poseban “sektor” za igranje Xbox igara, kao i kako se u istom okruženju slažu biblioteka stručne literature i stoni fudbal.

Čekamo vaše komentare ispod i na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.