Srbija više neće biti među poslednjima na Duing biznis listi

Izvor: Prva.rs, 02.Jun.2015, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija više neće biti među poslednjima na Duing biznis listi

"Ovih nekoliko meseci smo iskoristili da usvojimo reformske zakone i dva reformska procesa koji će uticati da se naš položaj u novom izveštaju Svetske banke u toku leta poboljša su oblast dobijanja građevinskih dozvola i plaćanje poreza, odnosno elektronsko plaćanje poreza", rekla je Mihajlović na konferenciji za novinare.
Očekuje se, kako je navela, da se samo u odnosu na građevinske dozvole i plaćanje doprinosa postigne skok za 30 mesta.
U izdavanju građevinskih dozvola >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << Srbija na ovoj listi zauzima, kako je podsetila, 186.poziciju od ukupno 189 zemalja. 
"Očekujemo dobar izveštaj Svetske banke kada govorimo o rang listi Srbije i da ne budemo više poslednji i među poslednjima", rekla je ministarka nakon druge sednice zajedničke grupe za unapređenje pozicije Srbije na rang listi Svetske banke o uslovima poslovanja. 
Ona je, međutim, ukazala da je krajnji cilj vlade da se Srbija nađe među prvih deset zemalja na Duing biznis liste Svetske banke u srednjem roku.
"Mi to možemo. Ako smo mogli da pokažemo da zakoni mogu da se donesu i primenjuju, onda sam sigurna da na srednji rok možemo da budemo među prvih deset zemalja", poručila je Mihajlović.
Ona je podsetila da je Vlada Srbije u decembru formirala radnu grupu za poboljšanje pozicije Srbije na rang listi Svetske banke i da je to je prvi put da se sistemski pristupilo ovom problemu.
"Vlada Srbije je prvi put od kada postoji ova rang lista dostavila Svetskoj banci sve ono što smo uradili u prethodnom periodu da poboljšamo privrednu klimu. Nikada se to do sada nije radilo", navela je ministarka.
Dodala je da je na današnjoj sednici odlučeno da se radi Akcioni plan za naredni period kako bi u izveštaju koji će biti predstavljen 2016. godine Srbija ostvarila još bolju poziciju.
Ukazala je i da će sva nadležna ministarstva nastaviti da poboljšavaju uslove, jer dosta toga ima da se uradi kako bi izveštaj za 2015.godinu, koji će biti objavljen sledeće godine, biti još bolji. 
Potpredsednica Upravnog odbora NALED-a Ana Brnabić je izjavila da je Srbija puno izgubila prethodnih godina zbog lošeg rangiranja na Duing biznis listi i izrazila očekivanje da će na sledećoj popraviti svoju poziciju između 10 i 30 mesta. 
Istakla je da su najlošije rangirane četiri oblasti - izdavanje građevinskih dozvola gde se očekuje najveći pomak zbog Zakona o planiranju i izgradnji, zatim plaćanje poreza, izvršavanje ugovora, i prekogranična trgovina.
"U izvršavanju ugovora po Duing biznis liste Svetske banke u Srbiji je potrebno 635 dana. To je velika nesigurnost za investitore i time će se radna grupa baviti", poručila je ona.
Postoje, kako je navela, i neke oblasti u kojima Srbija nije među najlošijima, kao što su stečajni postupak, započinjanje biznisa i dobijanje kredita.
"To su tri dobra indikatora za Srbiju na kojima ćemo i dalje raditi da ih unapredimo", objasnila je.
Govoreći o tome kakav je napredak realno očekivati u srednjem roku, Brnabić je rekla da bi bilo realno da se u naredne dve godine Srbija nađe ispod 70.mesta na Duing listi Svetske banke, pod uslovom da ni na jednom kriterijumu nije na dnu lestvice kao što je to do sada bio slučaj u izdavanju građevinskih dozvola.
Podsetila je da Srbija trenutno zauzima 91. mesto od ukupno 189 zemalja na rang listi Svetske banke. 
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.