Srbija ustupa Hrvatskoj podatke o Purdi, tužioci zajedno o slučaju Čede Jovića

Izvor: Press, 12.Jan.2011, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ustupa Hrvatskoj podatke o Purdi, tužioci zajedno o slučaju Čede Jovića

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine dostaviće Državnom tužilaštvu Hrvatske na razmatranje kopiju predmeta uhapšenog hrvatskog veterana Tihomira Purde, koga Beograd tereti za ratni zločin počinjen u Borovom Selu. Ali, srpsko tužilaštvo insistira i da pored Purde budu procesuirana i još dvojica osumnjičenih za ovaj zločin, Petar Janjić i Danko Maslov. Ovo je dogovoreno na jučerašnjem sastanku Mešovite komisije Srbije i Hrvatske za pripremu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i razmenu spiskova optuženih ili osuđenih.Kao što su i najavili juče za Press ministri pravde Srbije i Hrvatske, Snežana Malović i Dražen Bošnjaković, tužilac Vladimir Vukčević i tužilac Hrvatske Mladen Bajić razgovarali su i o slučaju Srbina Čede Jovića koji već dve i po godine robija u Osijeku, o čemu je pisao Press. Razgovaralo se i o slučaju Radeta Miljevića koji je u Sisku osuđen za 12 godina zbog ratnog zločina.
Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da je od kolege Mladena Bajića tražio obaveštenje šta se dešava u slučaju Čede Jovića, koga je sud u Osjeku dva puta osudio na pet godina zatvora, ali je Vrhovni sud Hrvatske poništio obe presude.
- Iako nije bilo planirano, na sastanku sam zatražio podatke u slučaju Čede Jovića. Kolega Bajić je od svojih saradnika odmah zatražio kompletan predmet i pošto ga je dobio, obavestio me je da će lično insistirati na proveri čitavog slučaja. Dogovorili smo se da zajedno pogledamo čitav predmet - kaže Vukčević.
Na sastanku u Zagrebu dogovoreno je i da će na osnovu Sporazuma o ustupanju dokaza između dva tužilaštva hrvatskoj strani, u roku od sedam dana, biti ustupljeni, do sada, sistematizovani podaci o hrvatskim državljanima protiv kojih je pred vojnim sudovima SFRJ i SRJ pre 2003. vođen postupak i doneta presuda ili se vodi istraga zbog raznih zločina.
Ministarka Snežana Malović izjavila je da nam je hrvatska strana ustupila ažurirane spiskove osoba koje potražuje Hrvatska.
- Ažuriranje spiskova je neophodno kako se u budućnosti ne bismo suočavali sa istom situacijom i kako bismo građanima osigurali pravnu sigurnost - istakla je ministarka Malović.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.