Srbija stabilan partner i aktivan igrač u regionu

Izvor: Mondo, 24.Nov.2014, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija stabilan partner i aktivan igrač u regionu

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je danas u Beču da je Srbija zemlja koja je stabilan partner i hoće da ima još aktivniju ulogu u budućnosti.

Foto: Ministarstvo građevine/Aleksandar Stojanović

"Ono što je najvažnija poruka zbog čega je i osnovana Centralno evropska inicijativa (CEI), a glavna je poruka i danas, jeste da je regionalna saradnja prioritet svih zemalja koje se nalaze >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << na zapadnom Balkanu", izjavila je Tanjugu Mihajlović, posle učešća na Samitu Centralno evropske inicijative (CEI).

Prema njenim rečima, Srbija je stabilan partner koji želi da ima još aktivniju ulogu u budućnosti, naročiti u interkonekcijama, bilo da su energetske, infrastrukturne ili transportne.

"Razgovarali smo danas šta je koja zemlja u proteklom periodu uradila. Srbija je zaista uradila puno za prethodnih šest meseci - jedan ozbiljan set reformskih zakona, korak napred kada govorimo o ekonomskim reformama. To je ono što Srbiju danas krasi, pogotovo kada se pogleda u kakvom generalnom stanju se nalaze druge države", poručila je Mihajlović.

Ona je istakla da je poruka sa Samita CEI da treba učiniti sve kako bi se povećala zaposlenost, posebno mladih.

CEI tekovina SFRJ

CEI su 1989. osnovale Austrija, Italija, Mađarska i tadašnja Jugoslavija. Sada broji 18 država - Austrija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Italija, Hrvatska, Makedonija, Modlavija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Češka, krajina, Mađarska i Belorusija. CEI deluje kao most regiona, to jest podunavlja i crnomorskog regiona. Sa posebnim fondom pri Evropskoj banci za obnovu i razvoj ova organizacija podstiče odgovarajuće projekte. Predsedavanje Austrije bilo je u znaku podsticaja integracije zemalja zapadnog Balkana u EU, što je prioritet CEI, čije je sedište u Trstu, kojim upravlja generalni sekretar Đovani Karaćiolo di Vietri.

Na skupu u Beču usvojena je i Deklaracija koja, kako je objasnila, govori o jačoj, intenzivnijoj i efikasnijoj regionalnoj saradnji.

"Od energetskoj bezbednosti, novih interkonekcija o kojima će se razgovarati idućih meseci a koje se odnose na nove koridore, na veće povezivanje. Kada su ljudi povezani, postoji infrastruktura mnogo je lakše doći do novih poslova", objasnila je Mihajlović.

Ona je podsetila da je Srbija članica ove organizacije od svog nastanka, ali i da je osnivač kao zemlja bivše SFRJ.

Na poziv austrijskog kancelara Vernera Fajmana u Beču danas su se u Beču okupili najviši predstavnici vlada zemalja CEI.

Među učesnicima su bili, između ostalih, italijanski premijer Mateo Renci, šef makedonske vlade Nikola Gruevski, premijeri Crne Gore Milo Đukanović, Albanije Edi Rama, Hrvatske Zoran Milanović.

Austrija, koja do kraja godine predsedava CEI, predsedavanje će predati Makedoniji.

Pored Deklaracije, kojim je obeleženo 25 godina postojanja CEI, danas su, na skupu iza zatvorenih vrata, kako je najavljeno uoči Samita, potpisani Memorandum o razumevanju između Sekretarijata CEI I Saveta baltičkih država, kao I CEI I Međunarodne akademije za borbu protiv korupcije (IACA).

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.