Srbija spojila 100 dece izbeglica sa roditeljima

Izvor: Mondo, 27.Nov.2015, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija spojila 100 dece izbeglica sa roditeljima

Tokom migrantske krize oko 100 dece migranata ostalo je bez roditeljske pratnje, a državni organi Srbije, u saradnji sa međunarodnim organima, uspeli su da ih spoje sa njihovim porodicama.

Foto: AP Photo/Santi Palacios

Državni sekretar u Ministarstvu rada Nenad Ivanišević rekao je u Subotici da su deca migranata bez roditeljske pratnje jedna od najranjivijih kategorija u migrantskoj krizi.

Stoga je, po njegovim rečima, Vlada Srbije odlučila >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da u saradnji sa Vladom Švajcarske pojača institucionalne kapacitete u tri grada koja imaju iskustva u radu sa tom decom Subotici, Beogradu i Nišu, ali i da obuči radnike iz sistema socijalne zaštite.

"Cilj ovog okruglog stola jeste jačanje kompetencija i znanja naših stručnih radnika i razmena iskustva sa Agencijom Ujedinjenih nacija koji imaju višedecenijsko iskustvo u ovim krizama i stvaranje jednog novog okruženja u radu sa ovom decom", rekao je Ivanišević.

On je podsetio na sliku policajca koji je u naručju držao dete migranata, rekavši da je to najbolja slika koju je Srbija poslala u svet, da je reagovala na krizu na najhumaniji način.

Po njegovim rečima, sve institucije sistema su našle odgovor za svu tu decu, radeći u koordinaciji sa Crvenim Krstom i UNHCR-om, podsetivši i na slučaj dečaka iz Avganistana koji je nakon što se izgubio jedno vreme proveo u Subotici, u prihvatilištu Doma Kolevka.

"To je bio regionalni problem, zato što su roditelji već bili prešli u Mađarsku, a dete ostalo u Srbiji, ali smo uspeli da zajedno spojimo tu porodicu i to je način na koji su se rešavali slični slučajevi", naglasio je on.

Direktor Centra za pomoć tražiocima azila Radoš Đurović rekao je da je do sada u 2015. godini kroz Srbiju prošlo 92.000 dece migranata, koja često putuju bez roditelja.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.