Srbija nema bazu podataka za sve teroriste

Izvor: B92, 29.Avg.2015, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija nema bazu podataka za sve teroriste"

Čak i uz najbolju organizaciju, teško je sprovesti relevantnu bezbednosnu proveri migranata koji prolaze kroz Srbiju, smatra Momir Stojanović

Predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti je dodao da je činjenica da Srbija nema bazu podataka za sve pripadnike raznih terorističkih organizacija.

"Kakva god da je kontrola izbeglica na graničnim prelazima u Grčkoj, Makedoniji i Srbiji, ona ne može biti tako efikasna da se sa njima ne prošvercuje neki pripadnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međunarodnog terorizma", kaže Stojanović za "Politiku".

Kako navodi, neki od migranata koji su ušli u našu zemlju, a nisu direktno učestvovali u ratu i terorističkim aktivnostima imaju rođačke veze sa nekima koji su bili u borbama, smatra predsednik Odbora Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti.

Nekadašnji direktor Vojnobezbednosne agencije, odgovarajući na pitanje da li među migrantima sa Bliskog istoka i iz Afrike možda ima "spavača" Islamske države (IS) kaže da migrante, kada im ponestane novca lako mogu vrbovati teroristi koji se već nalaze u zemljama zapadne Evrope i tada će postati pretnja za bezbednost tih zemalja

Prema njegovim rečima, u zavisnosti od interesa radikalnog islamizma, terorističke organizacije su negde jače, a negde slabije i pružaju podršku drugim teroristima kako bi se što lakše domogli zapadnih zemalja.

"Ljudi koji su se borili na strani IS dobijaju uputstva. Ako ima terorista koji su se pomešali sa migrantima, oni sigurno pre polaska na put dobijaju instrukcije kada, kome i gde da se jave, Kao i kako da sakriju identitet, ne skrećući pažnju na sebe", ocenjuje Stojanović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.