Srbija ne koristi svaki deveti hektar zemljišta

Izvor: Radio 021, 05.Maj.2015, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ne koristi svaki deveti hektar zemljišta

Srbija je u poslednjih 50 godina izgubila 15 milijardi evra samo po osnovu nekorišćenja poljoprivrednog zemljišta, izjavio je agroekonomsta Miladin Ševarlić.

Ševarlić je, na promociji publikacije "Poljoprivredno zemljište u Republici Srbiji", čiji je autor, naglasio da gubitak po tom osnovu iznosi 1,5 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta. On je naglasio, da se prema popisu poljoprivrede iz 2012. godine, 424.000 hektara poljoprivrednog zemljišta ne koristi, a to je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << svaki deveti hektar.

"Morali bismo da povedemo mnogo više računa o prehrambenoj održivosti jer 25 oblasti u Srbiji nisu prehrambeno održive, i 45 od 165 opština u zemlji, takođe, nisu prehrambeno održive", rekao je Ševarlić. On je podsetio da je za prehrambenu održivost jednog stanovnika potrebno 20 ari obradive površine a to nameće potrebu da se daleko odgovornije odnosimo prema poljoprivrednom zemljištu, jer je ono neobnovljiv resurs.

Država bi, prema njegovim rečima, morala odgovornije da se ponaša prema korisnicima i vlasnicima poljoprivrednog zemljišta jer neko može da bude nesavestan vlasnika ali država ne sme da prepusti odgovornost samo njemu, već mora da postoji kontrola i da se sprovode neophodne mere, rekao je on.

Studija je, između ostalog, pokazala da porodična poljoprivredna gazdinstva dominiraju u ukupnoj površini raspoloživog zemljišta i to u procentu od 66,2 odsto od ukupno raspoloživog poljoprivrednog zemljišta - udeo vlastitog zemljišta je 60,2 odsto a zemljišta uzetog u zakup 69,7 odsto.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.