Srbija konačno ozbiljno shvata ekologiju?

Izvor: Mondo, 27.Jun.2017, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija konačno ozbiljno shvata ekologiju?

A budući ministar Goran Trivan najavljuje da će mu prioritet biti pošumljavanje...

Srbija je posle demokratskih promena, u Vladi Zorana Đinđića dobila prvo Ministarstvo zaštite životne sredine. Do 2012. godine u Vladi je postojalo to ministarstvo, a kasnije je uvek pripajano nekim drugim resorima.

Sada će zaštita životne sredine biti ponovo u prvom planu rada Vlade, a kako je najavljeno -  budući ministar ekologije Srbije biće Goran Trivan, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koji je trenutno na funkciji beogradskog sekretara za ekologiju.

Iako samo postojanje Ministarstva nije garant da će se država ozbiljnije pozabaviti ovim problemom, ono je svakako preduslov za to.

Ekologija je, inače, jedna od najtežih "spornih tačaka" u približavanju Srbije EU.

Uslovi koja zemlja mora da ispuni ispisani su u brojnim pravilnicima EU, a više puta je isticano da će u pregovorima za pridruživanje EU biti najteže Poglavlje 27, o zaštititi životne sredine.  

Užas u srpskim rekama - ovo je spas! (FOTO)

Budući ministar izjavio je danas, kako prenosi Beta, da su za borbu protiv klimatskih promena važni i novac i projekti i strategije, ali da je pošumljavanje najjevtinije i najefektnije rešenje za ublažavanje klimatskih promena.

"Biću praktičar (kao ministar)", rekao je Trivan i dodao da zaštita životne sredine nije pitanje partija, nego kompetentnosti i saradnje sa građanima bez kojih nema napretka na tom planu.

Trivan je rekao da će, ako bude ministar, samo promeniti adresu i da je u oblasti zaštite prirodne sredine najvažnije za Srbiju "da zna stanje u kome je, što delimično zna, dok Beograd to prilično dobro zna".

Budući ministar ekologije rekao je i da država daje zakonski okvir i strategije ali da ne osluškuje dovoljno lokalne samouprave.

Govoreći o dosadašnjem radu, Trivan je podsetio da je Beograd doneo strategiju i akcioni plan za borbu protiv klimatskih promena, da ima strategiju pošumljavanja i fond za energetsku efikasnost.

ANKETA: Zašto smo stoka!?

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.