Srbija dobija Nacionalnu referentu laboratoriju

Izvor: Studio B, 20.Dec.2014, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dobija Nacionalnu referentu laboratoriju

Prva ispitivanja u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji trebalo bi da budu izvedena početkom 2015. godine, izjavila je Ministarka poljopriverede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Ona je precizirala da će sa radom najpre početi fitosanitarna laboratorija, koja se bavi ispitivanjem bilja, semenskog i sadnog materijala.

Ta laboratorija je u potpunosti opremljena i plan je da ona krene što pre sa radom, a pri kraju je i opremanje hemijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << laboratorije za ispitivanje kvaliteta svežeg mleka, rekla je Bogosavljević Bošković.

Ona je dodala da bi u toku naredne godine Srbija trebala da dobije u potpunosti operativnu Nacionalnu referentnu laboratoriju, podsetivši da je taj projekat započet pre deset godina.

Bogosavljević Bošković je kazala da će u budžetu za 2015. biti opredeljena sredstva za nabavku nedostajuće laboratorije, u cilju obezbeđivanja potpune opremljenosti te institucije.

Ministarstvo poljoprivrede uspelo je da uštedi više od četiri milijarde dinara ove godine, koje će biti preusmerene u subvencije, što će omogućiti da u 2015. godinu po prvi put uđemo bez balasta višegodišnjih dugovanja, izjavila je danas Tanjugu resorna ministarka Snežana Bogosavljević Bošković.

Prema njenim rečima, reč je o istorijskom uspehu, jer će biti izmirena zaostala dugovanja iz prethodnog perioda koja su se prenosila iz godine u godinu i optertećivala agrarni budžet.

Bogosavljević Bošković je, nakon sastanka sa načelnikom Sremskog upravnog odbora Ilijom Milinovićem i čelnicima opština tog okruga, rekla da je agarrni budžet za 2014. u potpunosti realizovan.

"Ove godine po prvi put od osnivanja Uprave za agrarna plaćanja su u potpunosti isplaćena sredstva namenjena za subvencije za ovu godinu", rekla je Bogosavljević Bošković.

Ministarka je podsetila da je predloženo da se u narednom periodu, kao deo sveobuhvatnih mera štednje, subvencionišu samo poljoprivrednici sa posedima do 20 hektara i da se ne daju subvencije za državno poljoprivredno zemljište koje je predmet zakupa.

Ideja je da se podrži stočarstvo i zaštite mali proizvođači, a sve ostale mere agrarne politike, uključujući i premije za mleko, ostaju iste, rekla je Bogosavljević - Bošković, dodajući da će biti uvedene dve nove mere kao podrška razvoju stočarstva.

 

Poljoprivrednicima od 2015. na raspolaganju 175 miliona evra

 

Srbija će već krajem sledeće godine imati na raspolaganju sredstva iz pretpristupnih fondova EU u iznosu od 175 miliona evra, najavila je danas ministarka Bogosavljević Bošković.

Ona je novinarima tokom posete Sremskom upravnom okrugu rekla da je Ministarstvo već pripremilo program, koji je Evropska komisija usvojila, podsetviši da se radi o IPARD programu čija su sredstva namenjena ruralnom razvoju.

Ministarka je rekla da će se u narednim mesecima intenzivno raditi na pripremi operativne strukture i tehničkom osposobljavanju, kako bi mogli da povučemo ta sredstva.

Bogosavljević Bošković je kazala da će srpski poljoprivrednici moći da konkurišu sa svojim projektima i da će biti organizovane edukacije i obuke za njih.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Srbija dobija Nacionalnu referentu laboratoriju

Izvor: Capital.ba, 20.Dec.2014

SREMSKA MITROVICA, Prva ispitivanja u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji trebalo bi da budu izvedena početkom 2015. godine poslije deset godina čekanja, izjavila je danas Ministarka poljopriverede i zaštitite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević Bošković. Ona je precizirala da će sa...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.