Srbija dobija Nacionalnu referentu laboratoriju

Izvor: RTS, 20.Dec.2014, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dobija Nacionalnu referentu laboratoriju

Posle deset godina čekanja, prva ispitivanja u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji trebalo bi da budu izvedena početkom 2015. godine, rekla je ministarka poljopriverede i zaštitite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Snežana Bogosavljević Bošković je precizirala da će sa radom najpre početi fitosanitarna laboratorija, koja se bavi ispitivanjem bilja, semenskog i sadnog materijala, prenosi Tanjug.

Ta laboratorija je u potpunosti opremljena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i plan je da ona krene što pre sa radom, a pri kraju je i opremanje hemijske laboratorije za ispitivanje kvaliteta svežeg mleka, rekla je ministarka poljopriverede i zaštitite životne sredine.

Ona je dodala da bi u toku naredne godine Srbija trebala da dobije u potpunosti operativnu Nacionalnu referentnu laboratoriju, podsetivši da je taj projekat započet pre deset godina.

Snežana Bogosavljević Bošković je kazala da će u budžetu za 2015. biti opredeljena sredstva za nabavku nedostajuće laboratorije, u cilju obezbeđivanja potpune opremljenosti te institucije.

Ministarstvo poljoprivrede uspelo je da uštedi više od četiri milijarde dinara ove godine, koje će biti preusmerene u subvencije, što će omogućiti da u 2015. godinu po prvi put uđemo bez balasta višegodišnjih dugovanja, izjavila je Snežana Bogosavljević Bošković.

Prema njenim rečima, reč je o istorijskom uspehu, jer će biti izmirena zaostala dugovanja iz prethodnog perioda koja su se prenosila iz godine u godinu i optertećivala agrarni budžet.

Bogosavljević Bošković je, nakon sastanka sa načelnikom Sremskog upravnog odbora Ilijom Milinovićem i čelnicima opština tog okruga, rekla da je agarni budžet za 2014. u potpunosti realizovan.

"Ove godine po prvi put od osnivanja Uprave za agrarna plaćanja su u potpunosti isplaćena sredstva namenjena za subvencije za ovu godinu", rekla je Snežana Bogosavljević Bošković.

Ministarka je podsetila da je predloženo da se u narednom periodu, kao deo sveobuhvatnih mera štednje, subvencionišu samo poljoprivrednici sa posedima do 20 hektara i da se ne daju subvencije za državno poljoprivredno zemljište koje je predmet zakupa.

Ideja je da se podrži stočarstvo i zaštite mali proizvođači, a sve ostale mere agrarne politike, uključujući i premije za mleko, ostaju iste, rekla je ministarka poljoprivrede, dodajući da će biti uvedene dve nove mere kao podrška razvoju stočarstva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.