Srbija će uskoro morati da uvozi zanatlije?

Izvor: Radio 021, 04.Mar.2015, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija će uskoro morati da uvozi zanatlije?

U ovoj školskoj godini u Srbiji se ne školuje nijedan obućar, a ukoliko se nastavi trend po kome je sve manje đaka zainteresovano za neka zanimanja, Srbija će uskoro morati da uvozi zanatlije.

U poslednjih nekoliko godina, sve su popularnije medicinske i ekonomske škole, a srednje elektrotehničke škole oduvek su bile zanimljive poslodavcima.

Najbolji učenici stručnih škola dobijaju redovne stipendije Ministarstva prosvete i učeničke kredite. Nadarene đake >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u srednjim stručnim školama, pored države, stipendiraju i firme. Takvih primera je malo, ali ih ima.

"Ono što naše kolege iz obrazovanja moraju da urade jeste da se povežu sa svetom rada. Privreda ima svoje potrebe i treba videti kako te potrebe i ostvariti", kaže direktor Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" u Novom Sadu Milan Vukobrat.

Dok jedni gledaju kako da budu što konkurentniji na tržištu, budućnost nekih stručnih škola u Srbiji nije svetla. Ako se takav trend nastavi, uskoro ćemo morati da uvozimo obućare, krovopokrivače, zidare, fasadere ili armirače.

Novi profili za koje će srednjoškolci moći da se školuju jesu električar, industrijski mehaničar i bravar-limar-zavarivač.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.