Srbija bliža kandidaturi

Izvor: RTS, 23.Feb.2012, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija bliža kandidaturi

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele izjavio da njegova država želi da Srbija dobije status kandidata. Jeremić: Srbija je blizu kandidature i ispunjenja decembarskih uslova. Vestervele se sastao i sa predsednikom Borisom Tadićem.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele izjavio je u Beogradu da njegova država želi da Srbija dobije status kandidata na sledećem sastanku Evropskog saveta, dok je Vuk Jeremić rekao da je Srbija blizu kandidature i ispunjavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << decembarskih uslova. Vestervele je večeras razgovarao i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Vestervele je istakao da Nemačka "čvrsto stoji iza evropske perspektive Srbije", da je Srbija odmakla daleko na svom evropskom putu i da je napravila veliki progres od decembra prošle godine.

"Voleli bismo da vidimo da Srbija dobije status kandidata na sledećem sastanku Evropskog saveta. Stojimo čvrsto uz Srbiju na tom putu", poručio je nemački ministar.

"Vidimo koliko je Srbija napredavala, koliko se trudila i trudi da odluke iz decembra sprovede u delo. Jasno da mi priznajemo taj trud i tu sam da vas ohrabrim", rekao je šef nemačke diplomatije.

Nemački ministar je naveo da posebno priznanje Beogradu treba da se oda za dogovor o slobodi kretanja postignut u dijalogu sa Prištinom i izrazio očekivanje da će i ostala otvorena pitanja biti rešena.

"Dogovor o slobodi kretanja je veliki korak za koji mora da se oda priznanje, a ukoliko se otvorenim pitanjima priđe u duhu saradnje, rešenja su veoma blizu. Mislim da će se to i dogoditi. Nemačka je veoma odlučna da do toga dođe", istakao je Vestervele.

Nemački ministar je rekao da je u Beogradu iz dva razloga - da oda priznanje i da ohrabri. "Moja poseta jeste znak priznanja za sve ono što ste učinili i istovremeno gest ohrabrenja za poslednje metre koji su preostali", rekao je nemački ministar.

Prema njegovim rečima, evropska budućnost Srbije je dobra i za Srbiju, i za EU, i za stabilnost regiona i Nemačka će ga podržati. Kako je naveo, Nemačka i Srbija imaju zajednički cilj, a to je izgradnja evropskog društva i evropski procesi za Srbiju i Zapadni Balkan.

Jeremić: Cilj na dohvat ruke

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je rekao da je Srbija učinila sve što je u njenoj moći da ispuni zahteve i preporuke koje je Brisel izneo u decembru. "Mislim da se u ovom trenutku nalazimo u situaciji u kojoj je ostvarenje ovog zajedničkog cilja na dohvat ruke", rekao je Jeremić.

Kako je istakao, bez obzira na sve probleme koje smo imali, "mislim da se možemo nadati pozitivnom ishodu".

Jeremić je, međutim, naglasio da je za Srbiju neprihvatljivo postavljanje bilo kakvih novih uslova u odnosu na one koji su istaknuti u decembru.

"Mislim da oko toga postoji visok stepen razumevanja u najvećem delu EU", rekao je Jeremić i dodao da ćemo narednih dana imati dosta posla, ali da je uspeh moguć.

Ističući da je Vesterveleova poseta "u neku ruku iznenađenje", Jeremić je naveo da se Srbija i Nemačka nisu uvek u prošlosti najbolje razumele, ali da danas može da kaže da te dve zemlje imaju daleko veće razumevanje o trenutku u kome se nalazimo i putu kojim treba da kreneom u narednim danima.

Jeremić je naveo da je evropski proces prioritet Vlade Srbije, a evropska budućnost Zapadnog Balkana veoma važna i za Srbiju i za Evropu.

Šef srpske diplomatije je dodao da ne želi da prejudicira kakva će biti odluka o statusu kandidata, jer se "i dalje ne nalazimo u situaciji u kojoj sa sigurnošću možemo da tvrdimo da ćemo ga dobiti".

"Treba se fokusirati na to da pozitivni momentum koji smo imali bude održan", naveo je Jermić.

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele boravi u Beogradu uoči odluke Saveta ministara Evropske unije (EU) o kandidaturi Srbije za članstvo u Uniji.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.