Srbi piju od muke

Izvor: B92, 20.Apr.2012, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi piju od muke

Beograd -- Prosečan srpski zavisnik od alkohola ima 45 godina i pije da bi rešio probleme, rečeno je na okruglom stolu u okviru Nacionalnog kongresa Udruženja psihijatara.

Austrijski stručnjak Oto Mihael Leš je srpskim kolegama predstavio svoju knjigu "Alkohol i duvan: Medicinski i psihološki aspekti upotrebe, zloupotrebe i adikcije", kao i LAT softver za identifikaciju različitih tipova alkoholizma.

Softver je, prema njegovim rečima, stvoren pre svega u cilju unapređenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kliničke prakse u lečenju bolesti zavisnosti i omogućava lekaru da identifikuje problem i pronađe adekvatnu terapiju za pacijenta. Prošlogodišnji pilot projekat sa korišćenjem ovog softvera pokazao je da prosečan zavisnik od alkohola u Srbiji ima 45 godina i da pije da bi rešio probleme, kao i da je broj muškaraca i žena koji se suočavaju sa alkoholizmom izjednačen.

Povodom predstavljanja knjige "Alkohol i duvan: Medicinski i psihološki aspekti upotrebe, zloupotrebe i adikcije" na okruglom stolu govorila je i predsednica Udruženja psihijatara Srbije Slavica Đukić Dejanović, koja je urednica srpskog izdanja knjige.

Ona je istakla da je u ovoj knjizi isprepleteno dugogodišnje praktično iskustvo autora sa značajnim naučnim otkrićima, uz obilje informacija o svakom koraku u razvoju bolesti i lečenju.

Dejanovićeva, koja je i predsednica Skupštine Srbije i koja zamenjuje predsednika Republike, rekla je da veruje da će saradnja sa profesorom Lešom i primena ove knjige u edukaciji psihologa biti prvi, pravi, veliki korak za adiktologiju u Srbiji.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Periša Simonović u debati je ukazao na negativne posledice konzumacije i zavisnosti od alkohola, i na činjenicu da stanovnici Evrope imaju najveći problem sa alkoholizmom, u čimu nije izuzeta ni Srbija.

U Evropi je loše zdravstveno stanje u četrdeset odsto slučajeva uzrokovano upotrebom alkohola i duvana, istakao je on. Simonović je dodao i da je Republička stručna komisija za borbu protiv alkoholizma, koju je formiralo Ministarstvo zdravlja, osmislila novu Nacionalnu strategiju i akcioni plan protiv zloupotrebe alkoholnih pića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.