Srb pod opsadom policije, incidenti na godišnjici ustanka

Izvor: B92, 27.Jul.2016, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srb pod opsadom policije, incidenti na godišnjici ustanka

Zagreb -- U mestu Srb u Lici obeležava se 75. godišnjica antifašističkog ustanka naroda Hrvatske u Drugom svetskom ratu.

Organizatori su Srpsko narodno veća i Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA).

Hrvatski mediji javljaju da je Srb pod opsadom policije.

Obeležavanje godišnjice ustanka kraj partizanskog spomenika proteklo je u senci niza incidenata, pretnji i provokacija pripadnika Autohtone Hrvatske stranke prava i njihovih pristalica.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Hina je javila da je petnaestak žena, na primer, u više navrata prekidala govor bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića pevanjem domoljubnih pesama.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac je poručio onima kojima je, kako je rekao, današnji dan kontroverzan da pročitaju tekst Slavka Goldštajna o ustanku u Srbu.

"Mi ne spadamo medu ekstreme, mi želimo normalan život", rekao je Pupovac.

Nikola Budija je kritikovao hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović zato što je izbacila Titovu bistu sa Pantavčaka po dolasku na tu funkciju.

"Ja sam Hrvat al nisam ustaša, nego Titov borac", rekao je.

Inače, policija je od jutra temeljno kontrolisala automobile na ulazu u Srb da se ne bi dogodilo da neko unese neki nepoželjni predmet.

Predstavnici A-HSP su u jednom trenutku blokirali magistralu na potezu od Knina ka Srbu i čitali Oče naš.

Iako ranije planirano okupljanje predstavnika A-HSP nije održano, predstavnik SNV-a je prigovorio policiji da nije na adekvatan način obezbedila uredno prijavljeno javno okupljanje.

S druge strane Vladimir Kinđerski je u ime pravaša optužio policiju da nije propustila ka Srbu protestante koji su na sebi imali majice HOS-a, pa su oni blokirali saobraćaj, što je potrajalo oko sat vremena.

Ulazak u Srb im je omogućen nakon što su majice preobukli naopako da se ne vidi natpis.

General hrvatske vojske i saborski zastupnik Željko Glasnović grubo je napao predsednika Antifašističke lige Zorana Pusića rekavši mu da je "moralna nakaza", da svojim prisustvom na antifašističkom skupu veliča velikosrpsko-četničko-imperijalističku agresiju, a svojim delovanjem brani da do hrvatskog naroda dođe istina.

Takođe je rekao da je zbog te velikosrpske politike na ovim prostorima od 1912. do 1990-ih godina ubijeno 500.000 ljudi.

Komentarišući taj napad, Pusić je kazao da su Glasnovićeve reči očigledna revizija istorije i dodao da ni on niti drugi učesnici antifašističkog skupa ne negiraju četničke zločine, u Lici i drugde, ali i da je činjenica da su se ljudi digli na ustanak upravo zbog ustaških zločina koji su mu prethodili.

Naglasio je i da je iz 90-ih godina poznato ko je činio zločine u Hrvatskoj - četnici, paravojska i JNA, a ne antifašisti.

Obeležavanja Dana ustanka u Srbu je počelo sa dvadesetak minuta zakašnjenja polaganjem venaca na spomen obeležje.

Obeležavanju je prisustvovala i ambasadorka Srbije u Hrvatskoj, predsednik SNV-a Milorad Pupovac i bivši hrvatski predsednik Mesić.

Obeležavanje je počelo recitacijama pesama o Titu i partizanima.

Nekoliko protestanata uputilo je uvredljive poruke na račun Pusića uzvikujući:

"Uzimate naše novce, a niste se borili za našu zemlju!".

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je očekivanim niz incidenata, pretnji i provokacija od strane pripadnika proustaške Autonomne Hrvatske stranke prava i njihovih pristalica s ciljem da spreče obeležavanje 75. godišnjice masovnog narodnog ustanka u ličkom mestu Srb.

“Opšte je poznato da je ustanak srpskog naroda, ne samo u Lici, nego i u drugim krajevima genocidne NDH, izazvan strašnim zločinima ustaša jer mu je prijetilo potpuno istrebljenje“, piše u saopštenju.

Očigledno je da Hrvati proustaške orijentacije, a nije ih mali broj, čine sve što je u njihovoj moći da se antifašistička borba srpskog naroda u saradnji sa ostalim narodima u Drugom svetskom ratu prikaže kao zločinačka, a ustaški režim kao jedini koji se borio da se ispuni hiljadugodišnji san hrvatskog naroda za svojom državom, naveo je Linta.

“Činjenica je da aktuelna hrvatska vlast sa velikim dijelom katoličke crkve daje ogromnu podršku proustaškim snagama koji sprovode reviziju istorije“, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NAPETO U SRBU Godišnjica antifašističkog ustanka uz jake policijske snage, privedeni desničari

Izvor: Blic, 27.Jul.2016

U mestu Srb u Lici, gde se danas obleževa 75. godišnjica antifašističkog ustanka naroda Hrvatske u Drugom svetskom ratu, veoma je napeta atmosfera. Prisutno je jako policijsko obezbeđenje, nekoliko pripadnika radikalne desničarske stranke A-HSP je privedeno, a nekolioko žena sa hrvatskim barjacima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.