Spomen ploča na zgradi Banovine

Izvor: Blic, 28.Jul.2014, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomen ploča na zgradi Banovine

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić i predsednik Skupštine grada Niša Mile Ilić svečano su otkrili spomen ploču na zgradi Banovine u Nišu u koju je pre tačno 100 godina, 28.jula 1914.godine stigao telegram o objavi rata Srbiji od strane Austrougarske. Prijemom telegrama počeo je Prvi svetski rat, jedan od najkrvavijih sukoba u istoriji čovečanstva.

- Pre 100 godina stigao je telegram za koji je tadašnji predsednik srpske vlade, pošto ga je primio, rekao: „To smo i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << očekivali“. I izgovorio svoju čuvenu rečenicu: „Bog će pomoći pravednicima“. I onda kada smo znali da smo u pravu i onda kada smo znali da je istorija, pravo – božansko I ljudsko - sve na našoj strani i tada nije bilo dovoljno da bi neki svetski moćnici prihvatili istinu, jedinu koja postoji, rekao je gradonačelnik Niša Perišić. On je dodao da sve ono što se dešavalo pre 100 godina pokazuje osnovne crte našeg naroda: ponos, rodoljublje, jedinstvo te da je u svim tim vremenima to bila nit koja je nosila i očuvala srpski narod

- I zato danas kada otvaramo ovu ploču, stotinu godina nakon što je taj telegram došao u niš sećamo se sa ponosom kada je naš grad, u to vreme varošica sa 30.000 ljudi otvorila svoje kapacitete Vladi Republike Srbije koja je ovde dovela sve pono što je bilo bitno u državi, kovnicu novca, trezor, arhivu. Ovde je doneta i niška deklaracija u Oficirskom domu. Ovde je izglasan i budžet za 1915.godinu. ali kada je bilo očigledno da nema druge opcije do nametnutog rata onda je nastala ona rečenica „rado ide Srbin u vojnike“- rekao je Perišić.

On je kazao da se ne sme zaboraviti“ ko smo, šta smo, da identitet naroda nikada ne izgubimo da poštujemo našu istoriju i pretke i ne dozvolimo da se istorija nikada na takav način ponovi“.

Telegram o objavi rata stigao je u Niš u 11.10 minuta 28.jula 1914.godine Vladi Kraljevine Srbije redovnom poštom. U njemu je pisalo:

„Kralјevska Vlada Srbije nije na zadovolјavajući način odgovorila na notu datiranu 23. julom 1914. godine, koju joj je predao autrougarski poslanik u Beogradu, zbog čega Carska i Kralјevska Vlada nalazi da je prinuđena da se osloni na silu oružja radi očuvanja svojih prava i interesa. Od ovog trenutka Austrougarska se smatra u ratu sa Srbijom.

Ministar inostranih dela Austrougarske, grof Berthold“.

Telegram je stigao u sedište vlade koje je bilo u zgradi načelstva, predsednik Vlade Nikola Pašić je bio na ručku u hotelu Evropa gde mu je dostavljen. On ga je pročitao, ustao od stola i u grobnoj tišini rekao:

- To smo i očekivali.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

OVAKO-SU-OTVORENA-VRATA-PAKLA-Dramaticna-prepiska-evropskih-vladara-kojom-je-poceo-Prvi-svetski-rat

Izvor: medio.rs, 28.Jul.2014

Fantastičan uvid u razmenu nota i telegrama između evropskih moćnika potkraj jula kobne 1914. godine * Britanci su Austrijancima nudili okupaciju Beograda i okoline kao zalog da će njihovi zahtevi biti ispunjeni + Nemački kajzer Vilhelm II je iskreno i bezuspešno pokušavao da spreči katastrofu...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.