Špigl: Nove američke nuklearke u Nemačkoj do 2020.

Izvor: B92, 13.Avg.2016, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Špigl: Nove američke nuklearke u Nemačkoj do 2020.

Berlin -- SAD planiraju da modernizuju nuklearno oružje u Nemačkoj, otkrili su novinari nemačkog magazina "Špigl".

Kako se navodi, Amerikanci očekuju da će do 2020. godine pokrenuti serijsku proizvodnju atomskih bombi tipa B61-12, koje će biti raspoređene, između ostalog, i u vojnoj bazi Bihel, na zapadu Nemačke, prenosi Sputnjik.

Trenutno se u Bihelu nalazi, prema različitim procenama, od 10 do 20 nuklearnih bojevih glava koje mogu nositi nemački avioni tipa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Tornado".

U tekstu se navodi da je 2010. godine Bundestag zatražio da se započnu pregovori sa Vašingtonom o uklanjanju nuklearnog oružja sa teritorije Nemačke.

Međutim, nemačka vlada je izjavila tada da ne želi da preduzima jednostrane korake bez dogovora sa saveznicima iz NATO.

Početkom avgusta Nacionalna uprava za nuklearnu bezbednost SAD odobrila je početak tehničkih priprema za proizvodnju nuklearnih bombi B61-12.

Prema podacima Pentagona, za 20 godina troškovi na modernizaciju nuklearnog oružja će iznositi od 350 do 450 milijardi dolara, prenosi Sputnjik.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.