Izvor: Nezavisne Novine, 31.Avg.2016, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španski parlament izglasao nepovjerenje Rahoju

MADRID - Većina poslanika španskog parlamenta izglasala je danas nepovjerenje predsjedniku tehničke vlade Marijanu Rahoju, čime je onemogućeno formiranje funkcionalne vlade i produbljena politička kriza u zemlji, a ujedno je počelo i odbrojavanje do trećih izbora za samo godinu dana, javljaju agencije.

Rahoju, lideru konzervativne Narodne partije (PP), poslanici su izglasali nepovjerenje sa 189 glasova prema 170, posle žustre rasprave u parlamentu, prenosi AFP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
Sadašnjem premijeru je bila potrebna apsolutna većina od 176 glasova u 350-članom parlamentu, ali ga je podržala samo njegova partija, centristički pokret Sijudadanos i jedan poslanik sa Kanarskih ostrva.

PP, koja je na vlasti od 2011, osvojila je većinu poslaničkih mjesta na izborima u decembru i junu, ali je oba puta ostala bez apsolutne većine pošto su se glasači, gnevni zbog korupcije i stroge štednje, okrenuli novoformiranim stranačkim opcijama.

U petak će u parlamentu biti održano još jedno glasanje o povjerenju, a Rahoju će tada biti potrebna prosta većina, odnosno više glasova u njegovu korist nego protiv njega, ali su mali izgledi da će on u tome uspjeti, ocijenjuje francuska agencija.

Socijalisti, koji su na izborima bili drugoplasirani, odbili su da podrže Rahoja, a njihov lider Pedro Sančez rekao je parlamentu da Rahoj "nema kredibilitet".

Ukoliko ne bude oformljena nova vlada za dva mjeseca, parlament će ponovo biti raspušten, a Španci će biti pozvani na nove izbore 25. decembra, navodi AP.

Međutim, Socijalisti i druge stranke su već predložili da se skrati kampanja kako bi ponovljeni izbori bili održani 18. decembra.

Analitičari smatraju da su, s obzirom na čvrste stavove partija, treći izbori sada najvjerovatniji scenario.

Odsustvo funkcionalne vlade u Španije posle izbora koji su dva puta održani bez odlučujućih rezultata uticalo je na posustajanje u investicijama uslijed osmomesečnog političkog zastoja, a postoje nagovještaji da to počinje da ograničava i snažan ekonomski oporavak zemlje, zaključuje Rojters.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.