Španski kralj uvodi nove mere u delovanju kraljevske palate

Izvor: Blic, 29.Jul.2014, 01:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španski kralj uvodi nove mere u delovanju kraljevske palate

Troškovi španske kraljevske palate biće podvrgnuti spoljnoj reviziji i rezultati dati na uvid javnosti u okviru niza mera koje je naložio novi kralj Felipe VI u nastojanju da popravi narušen ugled kraljevske porodice.

U jučerašnjem saopštenju iz kraljevske palate među novim merama navodi se da će biti uveden novi kodeks ponašanja, zabrana za najbliže članove kraljevske porodice da rade van palate i veća kontrola poklona koje porodica dobija.

Felipe (46) >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je preuzeo presto prošlog meseca kada je njegov otac Huan Karlos objavio da odlazi posle četrdesetogodišnje vladavine da bi omogućio mlađim snagama da rade na jačanju zemlje, koja izlazi iz ekonomske krize i ima stopu nezaposlenosti od 26 odsto.

Kraljevska porodica bila je umešana u nekoliko skandala poslednjih godina i Felipe je rekao da namerava da povrati veru javnosti u monarhiju.

U saopštenju se navodi da se kraljevska porodica sastoji od Felipea, njegove supruge kraljice Leticije, njegovih roditelja Huana Karlosa i kraljice Sofije i njegovo dvoje dece.

Felipeove sestre Elena i Kristina više neće zvanično biti članice kraljevske porodice. Iako će zadržati titulu infanta, više neće biti na platnom spisku kraljevske palate. One mogu da nastave da rade u privatnom sektoru.

Najveći skandal koji je pogodio kraljevsku porodicu vezan je za Kristinu, čiji je suprug pod istragom zbog sumnje o korupciji i proneveri novca.

Kristina (49) prva je članica španske kraljevske porodice koja je ispitivana na sudu od kada je ponovo uspostavljena monarhija 1975. Ona je svedočila u istrazi u vezi slučaja njenog supruga u februaru.

Huan Karlos je stekao veliki ugled zbog uloge u vođenju Španije iz vojne diktature u demokratiju. On je preuzeo presto 1975, dva dana posle smrti dugogodišnjeg diktatora Franciska Franka.

Izazvao je, međutim, gnev javnosti kada je u jeku španske finansijske krize, 2012. godine, u tajnosti otišao u lov na slonove u Bocvanu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.