Španci protiv novih kazni

Izvor: B92, 21.Dec.2014, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španci protiv novih kazni

Hiljade ljudi protestovalo je u španskim gradovima zbog novog zakona koji uvodi stroge novčane kazne za određene prekršaje.

Kazne su pooštrene za spaljivanje nacionalne zastave i demonstriranje ispred zgrade parlamenta ili zdanja u kojima su smeštene instalacije od strateškog značaja.

Zakon o javnoj bezbednosti, koji je prošle sedmice usvojen u parlamentu, kritikovali su oštro opozicija i grupe za zaštitu ljudskih prava kao pokušaj konzervativne vlade da spreči >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proteste zbog svog upravljanja finansijskom krizom u Španiji.

Najveće demonstracije danas su održane u Barseloni, Bilbau i Madridu, dok su malo manjeg obima organizovane u Almeriji, Granadi i Valensiji.

Neki demonstranti su preko usta prelepili lepljivu traku, noseći transparente na kojima su nove mere nazvane "brnjica zakonom".

Prema novom zakonu, za rasturanje fotografija policajaca koje mogu da dovedu u opasnost njihove živote ili operacije koje sprovode, zaprećena je kazna do 30.000 evra.

Pojedinci koji budu učestvovali u demonstracijama ispred zgrade parlamenta ili zdanja u kojima su smeštene strateške instalacije mogli bi biti kažnjeni novčanom kaznom i do 600.000 evra, ukoliko se utvrdi da su narušili mir.

Onima koji uvrede policajca preti kazna do 600 evra, a spaljivanje nacionalne zastave počinioca bi moglo da košta 30.000 evra.

Među demonstrantima su bile i grupe koje se protive nasilnim iseljenjima, jer novi zakon predviđa kazne i do 30.000 evra za pokušaj sprečavanja deložacije.

Demonstracije, u kojima su se mnogi demonstranti izmešali sa gomilom onih koji su kupovali poklone pred Božić u pomenutim gradovima, završene su mirno. Policija u Madridu je legitimisala fotoreportere, navodi AP.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.