Spakujte peškir, papuče, nađite zaklon i zovite policiju

Izvor: B92, 10.Jul.2017, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spakujte peškir, papuče, nađite zaklon i zovite policiju

London -- Terorizam je poslednjih godina širom otvorio vrata Evrope, a napad na plaži u Tunisu 2015. godine je evropskim turistima poručio da nisu sigurni ni na odmoru.

U Tunisu je pre dve godine stradalo trideset Britanaca, pa je njihova vlada odlučila da poveća svest o opasnostima na letovanjima.

Britanska policija je ovih dana objavila video-snimak u trajanju od četiri minuta, tokom kojih objašnjava turistima šta da rade u slučaju terorističkog napada. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Edukativni video-snimak, čije postojanje mnogo govori o vremenu u kom živimo, opisuje napad naoružanih napadača u hotelu i koristi bezbednosnu poruku "

Beži, sakrij se, pozovi".

"Ne postoje operativni podaci o tome da su turisti iz Britanije eventualna meta ovog leta, već je ovo deo kampanje za podizanje svesti o opasnostima", saopšteno je iz protivterorističke jedinice policije, prenosi BBC.

Kako je rečeno za britansku kuću, jedino je ispravno pružati ovakve savete nakon svega što se dogodilo prethodnih godina.

"Ovi ljudi nisu tu da vam ukradu telefon ili sat, oni su tu da vas ubiju i zato morate da se sklonite iz opasne zone. Mala je verovatnoća da se nađete usred napada, pa je ovo slično kao bezbednosni brifing koji dobijete svaki put u avionu pred poletanje. Malo je verovatno da će letelica pasti, ali je veoma važno da znate šta bi trebalo da radite, a šta ne", rekao je detektiv Skot Vilson.

Video-snimak koji su zajedno izradili turistička organizacija i Forin ofis podseća na poruku "Beži, sakrij se, pozovi" koja je prvi put poslata britanskoj javnosti 2015. godine:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.