Sombor: Voda na izvorištu ispravna, nema mesta za paniku

Izvor: Radio 021, 10.Avg.2014, 01:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sombor: Voda na izvorištu ispravna, nema mesta za paniku

Nakon donošenja rešenja Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo kojim se zabranjuje korišćenje vode za piće, sanitarno-higijenske potrebe i za kupanje na teritoriji čitavog grada Sombora, v.d. direktora JKP "Vodokanal" Dušan Lukić i tehnolog Edita Mastilović informisali su članove Gradskog veća o vodosnabdevanju u gradu.

- Voda za piće je uzorkovana na 10 tačaka i skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Na pet tačaka, odnosno na hidrantima u gradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << konstatovana je povećana količina određene vrste bakterije. Svi ostali uzorci bili su ispravni i ono što je najvažnije, konstatovano je da je voda na izvorištu apsolutno ispravna i da zadovoljava sve zakonom i normativom propisane standarde. Hidranti su identifikovani i na naše usmeno insistiranje da se uradi još jedna analiza pre bilo kakvog donošenja rešenja, oni su rekli da su već obavestili pokrajinskog sekretara koji je nadležan za ovu oblast i da na osnovu analiza moraju da izdaju rešenje. Rešenje su izdali i uručili juče u 11:50 časova. Obavestili su nas i da su dali saopštenje vezano za zabranu upotrebe vode, što je njihovo ovlašćenje – kazao je Lukić, navodeći sve aktivnosti koje su preduzete zbog zabrane korišćenja vode za piće.

Flaširanom negaziranom vodom već su snabdevene ustanove za smeštaj i boravak bolesnih i starih, te predškolske dece, Opšta bolnica "Dr Radivoj Simonović", Gerontološki centar, objekti Predškolske ustanove "Vera Gucunja", Dom za decu i omladinu "Miroslav Mika Antić", Dom učenika, Okružni zatvor. Nabavljene su cistrerne i određene lokacije na kojima se nalaze, mobilne ekipe ispiraće mrežu na definisanim punktovima. - Voda je ponovo uzorkovana 07. avgusta, a rezultati analize očekuju se u ponedeljak, 11. avgusta 2014. godine – kazao je Lukić i dodao da će sve informacije koje se odnose na novonastalu situaciju u vodosnabdevanju u Somboru, biti dostupne na zvaničnoj internet stranici JKP "Vodokanal".

Konstatovano je da mesta za paniku nema, te da je lokalna samouprava spremna da preduzme sve aktivnosti iz svoje nadležnosti u oblasti vodosnabdevanja u gradu Somboru.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.