Somalija: Više od 20 mrtvih u samoubilačkom napadu

Izvor: B92, 11.Dec.2016, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Somalija: Više od 20 mrtvih u samoubilačkom napadu

Više od 20 osoba stradalo je u samoubilačkom bombaškom napadu u glavnom gradu Somalije, Mogadišu, saopštila je policija te zemlje.

Kako je navedeno, većina stradalih su civili, a veruje se da će broj žrtava biti još veći, jer su mnogi od najmanje 48 ranjenih u teškom stanju.

"Pružili smo pomoć za 48 ranjenih ljudi i izneli 16 osoba ubijenih u eksploziji", rekao je direktor lokalne Hitne pomoći Abdikadir Abdirahman Adem, prenosi AFP.

Agencija javlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su stanovnici Mogadiša naveli da se snažna eksplozija čula u celom gradu, nad kojim se nadvio dim.

Bombaš-samoubica razneo se u prometnom delu grada, inače najvažnije trgovačke luke u zemlji, gde je u trenutku napada bilo mnogo civila, lučkih radnika i trgovaca, navela je policija.

Ovo je bio drugi napad na tom području u dva dana, pošto su juče dva policajca ubijena juče u eksploziji automobila bombe na kontrolnom punktu blizu prestonice Mogadiša.

"Eksplozija se desila na kontrolnom punktu Sinkadir", izjavio je za Rojters major somalijske policije Nur Farah.

Agencija podseća da somalijska islamistička grupa Al Šabab, koja želi da svrgne vladu koju podržava Zapad i nametne strogo primenu islamskih zakona, često izvodi ovakve napade u Mogadišu.

Odgovornost za napad preuzeli su džihadisti terorističke mreže Al Šabab, ogranka Al Kaide, a meta je, kako su naveli, bila vojna baza na ulazu u Mogadiš.

Džihadisti su takođe rekli da je ubijeno "oko 30 ljudi".

Pripadnici Al Šababa proterani su iz Mogadiša 2011. godine, ali i dalje izvode napade na vladine objekte u glavnom gradu i ostalim delovima Somalije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.